От х:

Днес в x:

340 хасковлии в чужбина си спестиха до 550 лв от данък здраве

Подаването на документите може да стане и от близък на гурбетчията, в офиса на НАП-Хасково

Само през декември 340 хасковлии живеещи и работещи в чужбина си спестиха до 550 лв от плащане на здравноосигурителни вноски, съобщават от Териториалният офис на НАП-Хасково. Това стана възможно след като те са подали заявление и декларация за освобождаване на здравни вноски за минали периоди. Срокът за тази възможност е до 31-ви декември 2012-та година, напомнят от НАП и препоръчват българите живеещи в чужбина да изпратят необходимите документи по пощата или по интернет, заверени с електронен подпис.

От НАП категорично отричат слуховете, че данъчните ще събират насила здравните вноски на българите в чужбина или пък, че те ще бъдат обект на запори върху имущество или лични документи, заради стаари задължения. Данъчните напомнят, че от повече от година е отпаднало изискването на длъжници към хазната с над 5 хиляди лева да им се отнемат задграничните паспорти. Единствената санкция за емигрантите е, че ще се водят длъжници в системата на НАП и върху неплатените им здравни вноски ще се трупат лихви. А това лесно може да се избегне с подаването на декларация и заявленията за освобождаване от данък здраве. Хиляди от хасковско вече са се възползвали от опцията.

Касае се най-вече за нашенци тръгнали на гурбет преди 2007-ма година. Същите, пестят до 27 месеца данък здраве при завръщане в родината. Причината е, че според Закона за здравното осигуряване, ползваме безплатна медицинска помощ при платени поне 33 здравни вноски за последните 36 месеца. Тоест, при завръщането си един емигрант трябва да плати накуп 33 вноски по 16.80 лв едната. Цифром и словом това прави 554.40 лв. Ако обаче е подал декларация за освобождаване от здравни вноски за минали периоди, може да възстанови правата си след 6 последователни месеца, през които се осигурява в България. Или веднага, ако плати напук 12 месечни вноски. 

Редът за освобождаване е различен за лицата живеещи в ЕС или в страни извън него. 

Българите, които работят и живеят в обединена Европа и се осигуряват за здраве в съответната държава не са длъжни да подават никакви документи. При завръщане в страната те представят удостоверение от съответната социална служба по местоживеенето си, че са се осигурявали за здраве в Съюза. В този случай осигурителните им права ще бъдат запазени. За тези които живеят и работят зад океана например, е необходимо да удостоверят с документ кога точно са напуснали страната, като най-точно това става с копие от задграничния паспорт, както и декларация че желаят да се освободят от здравни вноски за минали периоди.

От НАП предупреждават, че в документа, който удостоверява кога лицето е напуснало страната трябва да се посочи конкретната дата. Най-често срещаният пропуск е посочване на само месец и и година или дори само година. Тогава документите не могат да бъдат обработени, дори и да са изпратени в срок.

Допълнителна информация за реда за освобождаване от задължението за плащане на здравни вноски, необходимите документи и попълването на декларацията може да се получи от Информационния център на НАП на телефон 0700 18 700 на цената на градски разговор или чрез електронната поща на адрес infocenter@nra.bg .

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини