От х:

Днес в x:

Болницата - с 2 млн. лв. повече, и то без епидемия

Близнаков посреща френският професор Ив Ловард. Привличането на нови специалисти разшири значително дейността на болницата

Хасковската многопрофилна болница заработи с 2 млн. лева повече от предвиденото за 2012-та година. Средномесечният бюджет на здравното заведение е 1 млн лева. Това е с близо 30 % повече в сравнение с миналата година, когато МБАЛ получаваше между 650-700 хиляди лева от изработени клинични пътеки. Изключение от тези цифри бяха месеците с епидемия от хепатит, в началото на 2011. Само тогава бе достиган заветния милион.

Изпълнителният директор на МБАЛ д-р Славчо Близнаков анонсира че се чакат още близо 400 хил лв неразплатени суми по пътеки. Има и такива от декември 2011-та -126 хиляди лева. В болницата са оптимисти и още не са отписали тези пари. 

Отчета показва отлични връзки със Здравната каса. През минали години финансиращият орган не изплащаха дори и фактурирани дейности ако надвишават месечния лимит. „Касата се скъсва да ни проверява, но това пък има дисциплиниращ ефект върху лекарите“, уточни д-р Близнаков.

Приходите позволиха на болницата да отдели 600 хиляди лева за капиталови ремонти, след които Хирургия и Урология „светнаха“ а Детско се освежи. Още 600 хиляди лева пък се похарчили за нова апаратура и то без онези 1 млн и 800 хиляди лева, които на разсрочено плащане ще се дават за ултрамодерния Ангиограф. Благодарение на този уред, в Хасково за първи път ще има инвазивна кардиология, тоест ще се лекуват инфаркти. Отделението започва да работи на пълни обороти от 1-ви януари 2013 по 7 клинични пътеки. 

АГО и Нервно ще се ремонтират следващата година. Държавата отпуска за това съответно 100 и 60 хиляди лева. За сравнение, ремонтът на две хасковски училища е изчислен на 2 млн и 300 хил лв. Позитивното е , че все пак МЗ отпуска пари за капиталови разходи, след като години наред бе „забравило“ хасковската болница. За планиране на ремонтите ще се разчита на собствени средства. 

Дългове 

Заради завишените приходи, болницата намали дълговете си към доставчиците на лекарства и консумативи- от 5.360 млн на 5. 240 млн лв. До края на годината ще се свалят още 200 хил от дълга. Изцяло са изчистени неразплатените данъци към община, които възлизаха на над 100 хиляди лв. Прословутият дълг към ВиК пък е стопен от 140 хиляди на 60 хиляди лв. Изготвени са погасителни планове към всички длъжници и по тях се плаща редовно, отчете Близнаков. 

Заплати 

Най-добрата новина за персонала на МБАЛ е промяната в заплащането им. Тя е регламентирана в Колективният трудов договор/КТД/- 55% от приходите отиват за заплати. Така, средната брутна заплата за лекар е 1598 лв или с 23 % повече от миналата година. Сестрите взимат средно 768 лв, санитарите-427 лв. В болницата взимат пари три пъти месечно-на 10-ти аванс, на 20-то число-ДМС/допълнително материално стимулиране/, на 30-ти заплата. За последните 16 месеца, парите са закъснели само веднъж, за около 10 дни.

Болницата е една от много малкото институции, в които ще има нещо като бонус за Коледа, макар размерът му още да не е уточнен.

Г.Христов

Миналата есен докторът обеща промяна. Тя е вече факт
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини