От х:

Днес в x:

Няма да ни спират водата, пазарлъците секретни

„Водата в Хасково няма да бъде спирана и не може да бъде спирана!“ Това заяви днес в отговор на питане от общинския съветник Делян Делчев кметът Георги Иванов. Делчев се поинтересува докъде са стигнали преговорите между общината и министерството на регионалното развитие, след като пред дни гръмна скандал, че по-голямата част от града може да остане без вода.

Причина за това е липсата на акт 15 и 16 за последния етап от водопровода от Ябълково, който се финансира от ЕС. Кметът отказва да издаде разрешение за експлоатация, защото претендира за сума, която според различни източници варира между 300 и 370 хиляди лева (днес градоначалникът спомена „близо 500 000 лв.“). По думите на кмета тези пари са били платени от общината при строителството на първия етап от водопровода, а от МРРБ обещали да ги върнат при изграждането на следващия. Но това не се случило и сега кметът отказва да издаде акт 15 и 16, докато не си получи парите.

От министерството твърдят, че при тях няма документ, на чието основание да преведат тези пари на общината. Кметът от своя страна контрира, че на два пъти е изпращал папките на заместник министъра Добромир Симидчиев. Освен всичко друго възникна и реална опасност държавата да връща на Европа 3 милиона, защото изискванията са строги и пари се дават само при изрядни документи. От МРРБ настояват двата етапа да не се смесват и да се не се поставя под условие финализирането на последния заради неуредици при първия.

Спорът ескалира и преди дни бе тиражирана заплахата, че МРРБ може да забрани използването на водопровода, тъй като на практика е незаконен. Това би означавало по-голямата част от областния град да остане на сухо.

Според кмета при вчерашните преговори със Симидчиев е постигнато сближаване на позициите. Обсъдени били няколко варианта, но трябвало те да се съгласуват с министъра Лиляна Павлова. Така че следващата седмица се очаква нова среща на кмета – или със Симидчиев, или с Павлова, на която окончателно да се споразумеят.

Спорeд достоверни източници на Haskovo.net при вчерашните преговори всяка от страните е останала на своето мнение. Споразумели се обаче да не се правят изявления. И двете страни са били категорични, че водата на Хасково няма да се спира. Мобилният телефон на Добромир Симидчиев днес цял ден е на гласова поща. Кметът пък направи на сесията много лаконично изявление, вероятно с цел да успокои хората, че водата им няма да бъде спирана. Така че на този етап пазарлъците са засекретени.

Яснота по темата вероятно ще има през следващата седмица.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини