От х:

Днес в x:

Специализация: Изнасяме секс робини и бременни

Деца и младежи бяха таргет групата на проекта

Проблема с трафика на хора  от България продължава да е тревожен, алармира сдружение „Шанс и закрила“, на заключителна среща на двугодишен проект по темата. Според експертите, 75% от „износа“ на хора от страната е с цел сексуална експлоатация. Има страни за които сме се „специализирали“- към тези за труд, към към онези за секс. Новото било, че за Турция трафикът е на новородени или бременни жени. А най-новото е, че изнасяме съпруги за Кипър, където те се женят за арабски граждани, с цел последните да станат граждани на ЕС. Разбира се, арабите също били обект на трафик и някой извлича големи печалби и от двете страни.

Трафикантът става все по-изтънчен. Може да бъде с маркови дрехи и префинено поведение, изтъкват от „Шанс и закрила“. Най-честата кукичка за жертвите се закача на неистовото желание на българина да стане емигрант. Оферта за бленувана работа в чужбина привлича дори и хора с акъла си. Малина Славова от „Шанс и закрила“ разказа за подобен случай, разиграл се пред самата нея. 35-годишна българка слязла от самолета в Лондон, за да работи като домашна прислужница в Англия. Без договор, без да знае езика, без да знае дори къде отива. На летището я чакали двама, които дори не носили табелка с правилното име. Въпреки съмнителният им вид, жената не можела просто да се откаже, защото била събрала всичките си пари за да замине в чужбина.

За да предпазят хората, НПО от България, Литва и Великобритания се включили в двугодишен проект „Обединени срещу трафика“, чийто финални резултати бяха огласени днес. С помощта на експерти от полицията, социалните, отдел „Закрила на детето“ и други институции, в Хасково и областта се извършили обучения на 377 младежи от 13 до 18 годишна възраст/7-11 клас/. Целта е децата да разпознават опасността още в зародиш. Обучените момичета са двойно повече, понеже именно те стават най-честите жертви на трафика на хора.

Г.Христов

Малина Славова от Шанс и закрила обяви, че не и се занимавало с темата, но личния сблъсък с трафика, променил мнението и
Резюме на резултатите
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини