От х:

Днес в x:

Пограничните региони на България и Турция с общи 5,5 млн.евро

зам.министърът на МРРБ Николай Нанков/вдясно/ и турският министър по евровъпросите Мустафа Унсой /в средата/ връчиха договорите на бенефициентите

Три български погранични области и две турски получиха договорите си по съвместни проекти на официална церемония в хасковската областна администрация.

Представители на трансграничните региони Хасково, Ямбол, Бургас, Одрин и Къркларели взеха официалните книжа по общо 21 договори за 5, 5 млн. евро. Договореното финансиране за общата работа е по Програмата за трансгранично сътрудничество България-Турция.

Държавни структури от двете страни на границата са разписали 42 % от проектите. 48 % от съвместните разработки са на неправителствени организации, а 10 на 100 на образователни институции. Единственият бенефициент от хасковски регион е Хасковската търговско-промишлена палата, която е с проект за 109 000 евро.

Бенефициентите получиха договорите си от зам.министърът на МРРБ Николай Нанков. На срещата, домакинствана от хасковския областен управител Ирена Узунова, присъства и министърът по европейските въпроси в Турция Мустафа Унсой. „Чрез тези съвместни проекти трансграничните области, които по принцип са по-пренебрегвани, ще получат от една страна възможност за икономическо развитие, а от друга-за преодоляването на различията. Важно е да се научим да работим заедно. Това става възможно именно чрез тези проекти.“, подчерта Унсой.

„Само със съвместни усилия можем да усвоим целия финансов ресурс на програмата за трансгранично сътрудничество. Целта е да не върнем нито едно евро към Европейската комисия“, каза зам.министър Нанков и подчерта, че всеки един проект може да подобри качеството на живот в трансграничния регион. Той уточни още, че след подписването на финансовото споразумение от страна на Турция с ЕС, по линия на трансграничното сътрудничество между България и съседната държава, ще бъдат сключени още 24 договора за около 6 млн.евро.

М. Манолова

Експертът от ХТПП Катя Атанасова получи книжата по договор за над 100 000 евро
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини