От х:

Днес в x:

Шеф на „Узунстън“ спипан с нова фабрика в Костинброд

Цветан Цветанов в разбития нелегален цех в Костинброд

51-годишният Тодор Хаджижеков, известен с прякора си Поршето, е бил закопчан преди два дни при спецакция на полицията в Костинброд, съобщиха от МВР. Операцията е била ръководена от сцецпрокуратурата. Разбита е била нелегална фабрика за цигари, подобна на спипаната преди няколко месеца в Узунджово. Там се произвеждаше фалшив „Уинстън“ и местните кръстиха нелегалната фабрика „Узунстън“. По думите на вътрешния министър задържаният Тодор Хаджижеков е съпричастен към нелегалния цех в хасковското село. Той е сочен за организатор на нелегалното производство. Костинбродската фабрика била двойник на хасковската. Били манипулирани електромерите, за да не буди подозрения повишеният разход на електричество, също като в Узунджово. От един и същи тютюн се произвеждали различните марки цигари – „Ракел слимс“, „Карелия слимс“ и др.. Производствените мощности са започнали работа преди 10 дни, дейността се е извършвала на пълен режим. Използвани са части от стари машини от фабрики, закрити през последните години. Наемали са се бивши работници от цигарени фабрики в Стара Загора, които имат опит при работа с такива машини. Иззети са 84 мастербокса цигари и заредени 15 касети, които са били достатъчни за още 7 мастербокса – произведени за последните 24 часа. Инвестицията в цеха е била за около 50 000 лева.

По информация от разследването, Поршето е от високите нива на цигарената контрабанда от доста време, някои го определяха като конкурент на застреляния преди няколко години Иван Тодоров Доктора.

Тодор Хаджижеков-Поршето попада за пръв път в полезрението на службите през 2005 година, когато на жп гарата в Хасково е спипан цял вагон с контрабандни цигари. Пратката идвала от Гърция и била маскирана като китайско карго.

Хасковските полицаи спипват вагона на гарата, преди да бъде освободен от две подставени лица, изпратени от Поршето. Неочаквано обаче на разпечатването на вагона се противопоставя самият тогавашен шеф на митницата в Свиленград Стефан Марашев. На гарата избухва скандал между него и тогавашния шеф на областната дирекция на МВР Иван Петров. Според запознати с разследването Марашев се разминава на косъм от арест. От белезниците обаче не избягва друг митничар от Хасково – Иван Данев. Той престоява няколко дни зад решетките и след неговите показания полицаите тръгват по следите на Тодор Хаджижеков-Поршето. Контрабандистът обаче разполага с няколко „бушона“. Един от тях е негова приятелка, която успяла да се укрие в Гърция. Издадена е европейска заповед за арестуването й, но в продължение на няколко години тя не е била открита. Връща се в България едва през 2010 година, но дава мъгляви показания.

Междувременно разследването е прехвърлено на окръжната прокуратура в Благоевград по компетентност, защото вагонът с цигарите е минал границата в района на Петрич. Благоевградските прокурори така и не успяват да се доберат до Поршето. На 26 май 2011 година разследването срещу неговата група е прекратено. На 13 юни същата година окръжният съд в Благоевград потвърждава постановлението на прокуратурата. Така Поршето остава недосегаем за правосъдието.

До 10 декември 2012-а, когато е спипан в новата си фабрика в Костинброд.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини