От х:

Днес в x:

Съдът отказа да екстрадира в Турция кюрд със смъртна присъда

Мехмед Джансевгили (седналият) чака препис от съдебното решение, за да си тръгне свободен. До него е адвокатът му

Окръжният съд в Хасково днес отказа да екстрадира в Турция 65-годишният кюрд Мехмед Хадин Джансевгили. Той има смъртна присъда (чрез обесване) от съда за държавна сигурност в Диарбекир от 1993 година, но успял да избяга, след като здравословното му състояние се влошило след разпитите и процеса. Мехмед Хатин успял да напусне Турция и се установил в Холандия, където получил статут на бежанец, а по-късно и гражданство.

Съдът в Турция на два пъти е намалял присъдата му – първоначално на доживотна, а по-късно на 30 години затвор. Обявява го за международно издирване, издадена е европейска заповед за задържането му.

Мехмед Хатин е бил арестуван преди дни в свиленградски хотел, където се регистрирал с името си.

„Става дума за човек, който е бил преследван по политически причини. Конвенцията за бежанците категорично забранява да се екстрадират хора, които в молещата страна ще бъдат подложени на преследване, гонения и мъчения“, пледира адвокатът на задържания.

След кратко съвещание съдебният състав, председателстван от Стратимир Димитров, обяви решението си: отказ от екстрадиция.

„От турското съдебно решение е видно, че Мехмед Джансевгили е бил осъден за тежко умишлено престъпление. Българският съд няма надзорни правомощия над турския. Но от приложените документи става ясно в какво точно е бил обвинен Джансевгили. От къщата му е била открита стрелба по брониран автомобил на турската жандармерия. Специалните сили отвърнали на огъня, в резултат на който били ранени брат му и баща му. Мехмед Джангсевгили се предал. В изложените факти няма данни самият той да е стрелял по турската жандармерия. Следователно преследването срещу него е било по политически причини“, мотивира се съдът. „Задържаният да бъде освободен незабавно“, разпоредиха магистратите.

По думите на адвоката на 65-годишният кюрд той е пристигнал в България с кола през Румъния. На практика е минал цяла Европа, но никъде не е бил арестуван, въпреки европейската заповед за задържане. Адвокатът не успя да си обясни защо клиентът му е бил задържан точно в България.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини