От х:

Днес в x:

Окончателно: екстрадират кюрд, търсен за тероризъм в Турция

Киргизстанският гражданин Рустем Юзбаши, търсен за тероризъм, ще бъде екстрадиран в Турция. Това реши Пловдивският апелативен съд, който потвърди решението на Хасковския окръжен съд, съобщиха от Темида.

Юзбаши е издирван от турските власти за "членуване във въоръжена терористична организация“ и „нарушаване на единството и териториалната цялост на държавата“. По данни от турската прокуратура през март 2007 година спецчастите са обезвредили взривно устройство на пътека край град, намиращ се близо до границата с Ирак. Върху бомбата са намерени два отпечатъка на Юзбаши, а освен това той е посочен от задържани членове на терористичната организация, като член на групата.

Престъпленията, за които се иска екстрадирането на мъжа, са тежки и са наказуеми с лишаване от свобода до 30 години в Турция, а в България от 15 до 20 години затвор, доживотен затвор и доживотен затвор без замяна.

Турската страна е дала гаранции, че Рустем Юзбаши ще бъде съден в Турция само за престъпленията, за които е издирван, като в делото няма доказателства, че ще бъде преследван заради кюрдския му произход.

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    21
    21
    3 0
    22:08, 4 апр 2019
    те такива като него в германия , франция и холландия е пълно , но тамошните власти ги укриват. и ги толерират.,но като им гръмнат някоя бомба веднага за за ислямски тероризъм говорят.
Последни новини