От х:

Днес в x:

Хасковският съд екстрадира кюрд контрабандист в Украйна

Незабавно, до 24 часа, да бъде екстрадиран в Украйна кюрдът Аджат Шехмуз, реши днес хасковският окръжен съд. Това стана след като самият задържан поиска да подпише декларация за съгласие и процедурата по екстрадирането му да приключи за по-малко от денонощие.

Аджат Шехмуз бе арестуван на влизане в България на ГКПП Капитан Андреево през ноември миналата година. За него украински съд е издал заповед за арест за контрабанда на орехови ядки в огромни количества.

Роденият в Турция Шехмуз имал фирма в Украйна, която се занимавала с износ на стоки за югоизточната ни съседка. Властите обаче установили, че с фалшиви документи той е изнесъл огромни количества ядки. Срещу кюрда започнало наказателно производство, но той успял навреме да замине за родината си.

През ноември 2011-а решил да се върне при семейството си в Украйна, но бил арестуван на пункта Капитан Андреево. Граничните полицаи установили, че в Турция кюрдът си е извадил нов паспорт, а данните в него се различават от тези в украинския му документ за самоличност.

Декларираното днес писмено съгласие на Шехмуз за екстрадиция дава възможност за бърза процедура, при която в рамките на часове той може да бъде на разположение на властите в Украйна.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини