От х:

Днес в x:

Портокалите под лупа, проверяват търговците за негодна стока

Инспектори от областната дирекция на Агенцията по безопасност на храните предприеха масирани проверки на плодовете и зеленчуците, които се продават в Хасково. Те започнаха от складовете на едро, но инспекцията ще продължи и по пазари, тържища и магазини. Най-внимателно бяха оглеждани цитрусите, проверява се дали плодовете са цели, здрави, дали нямат следи от измръзване. „При съмнения за използване на неразрешено оцветяване се вземат проби, които се изпращат в централната лаборатория на Агенцията за изследване“, поясни Диляна Вълчева, една от трите инспекторки, тръгнали днес на проверка. Тя допълни, че в първия посетен от тях склад за плодове и зеленчуци не са се натъкнали на подобни случаи.

„Цитрусите са екстра, първо и второ качество. Недопустимо е да се съхраняват на едно място плодове от различен клас за качество. На всяка касетка трябва да има етикет с данни за произхода и качеството на съответните продукти“, обясни Мария Чанкова, служител на Агенция по храните в Хасково.

Освен огледа на предлаганите за продажба плодове и зеленчуци, инспекторите проверяваха и документацията на търговците – разрешителни, регистрации, лицензи.

Проверката на Агенцията продължава. Резултатите ще станат известни привечер.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини