От х:

Днес в x:

Всеки трети хасковлия – с македонска кръв

Георги Дракалиев /в средата/ представи своя филм

Всеки трети хасковлия е с македонска кръв, прозряха от ВМРО-БНД. На днешен брифинг в Хасково те представиха документален филм посветен на славния македонски хайдутин Апостол войвода. 

Според „войводите“ в сегашна България има десетки, а може би и стотици хиляди потомци на българи от Вардарска и Егейска Македония. На практика Хасково става голям град, след като в него се вливат македонски бежанци след войните от 1913-1918 години, каза областният координатор за Хасково и Стара Загора Антон Антонов. „В Хасково има два македонски квартала, в Стара Загора са 4“ мотивира се той. 

Днес хората на Красимир Каракачанов представиха 30-минутен документален филм, който увековечава Енидже-Вардарското слънце, както е известен Апостол войвода. „Смело можем да кажем, че това е македонският Капитан Петко войвода, само че забравен“ каза авторът на филма Георги Дракалиев. Според него, Апостол войвода е може би най-великият хайдутин на България, защото за разлика от многобройните четници и воеводи, които са влизали по веднъж в страната, Апостол е воювал с подтисниците над 19 години. За подвизите му се носят легенди-бесел гърци и турци на дърветата с бележки на гърдите-за зулумите, които правили. За него знаел лично турският султан, който много пъти му е предлагал сделка-пари и почести срещу кротуване. Апостол отказал и срещу него била изпратена турска войска с артилерия. Тя го заградила Енидже-вардарското блато и го бомбардирала дни наред. Ама войводата оцелял. Накрая, типично по-български, го предава един негов четник. Македонският Поп Кръстю не само че го предал, ами и го убил с брадва, заедно с още двама войводи. Това става на 2-ри август 1911-та година, а по повод 100-годишнината от гибелта на героя миналата година, ВМРО-БНД взима решение да го увековечи във филм. 

Следващият проект на Дракалиев и „воеводите“ касае създаването на първият концлагер в Европа. Той е бил за ...българи. Организиран е от Гърция след балканските войни, на остров Трикери в Егейско море. По официални гръцки данни там са били хвърлени 7 хиляди българи, след балканските войни, които са оставени да умрат от глад.

Г.Христов

Според Антон Антонов/най-вдясно/ Хасково става голям град, когато пристигат македонските бежанци
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини