От х:

Днес в x:

8-годишният Никола е кадем на храма „ Св. Архангели Михаил и Гавраил”

Именникът Никола пали свещичка за здраве

На празничния Никулден в църквата „Св. Архангели Михаил и Гавраил” в Хасково, миряните, дошли по обед, посреща 8-годишният именник Никола Николов. Той помага в обителта докато баща му, чието име носи, отец Никола служи литургия на храмовия празник в с. Горски извор.

Второкласникът Никола е почерпил всички за празника си, а в храма „Архангел Михаил“с охота насочва невещите към иконата на свети Николай Чудотворец.

„Здраве, много щастие и любов“, е пожеланието му към всички именници днес.

Свети Никола се е родил през втората половина на III в. в малоазийската област Ликия, град Патара. Още от дете се прославил с добродетелите си. Като юноша, чичо му-също  Николай, който бил и епископ Патарски, уговорил родителите му да го посветят на служение Богу.

Николай бил прилежен ученик и скоро го възвели в чин презвитер. По време на ръкоположението епископът, изпълнен с пророчески дух, се обърнал към народа и като посочил юношата, извикал: "Братя! Аз виждам ново слънце, което изгрява над земята и обещава утеха на всички скърбящи. Блажено е стадото, което ще го има за пастир, защото той ще приведе към истината заблудените овци, ще ги пасе на пасището на благочестието и ще бъде помощник на всички страдащи!". От там насетне целият живот на св. Николай бил изпълнен с пророческите думи, изречени за него.

По-късно става и епископ на град Мира Ликийска в областта Ликия. Приживе Николай Мирликийски е известен като противник на езичеството и арианството. След смъртта си е почитан като светец и покровител на моряците, търговците и затворниците. През 1087 г. мощите му били пренесени в Бари, център на южноиталианската област Апулия, където са и досега.

М. Манолова

Кадемът на храма пред иконата на вети Николай Чудотворец
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини