От х:

Днес в x:

Ловец от Гугутка отстреля колега вместо прасе

Някои ловци случват на глигани, други на колеги

Ловец от ивайловградското село Гугутка отстреля свой колега по време пусия за диво прасе в землището на съседното село Казак. Пострадал е 23 годишен ловец, който е получил куршум в левия крак. Простреляният е настанен в МБАЛ Кърджали без опасност за живота.

Инцидентът е станал в събота преди обед. Сигналът е подаден от кмета на Гугутка Съби Башев .

Неудачният стрелец е бил Георги Боюклиев. Мъжът е бил въоръжен като за световно- ловен автомат Фабарм, кал.12, двуцевка ИЖ, кал.12, 19 боеприпаса, кал.12, 6 гилзи, сачми - всичко, придружено с валидно разрешително за носене на ловно оръжие.  По време на пусията е бил на единия бряг на малка рекичка. Чул приближаващо се диво прасе и стрелял незабавно. За зла участ на другият бряг бил 23 годишният му първи братовчед Тодор Киров. Кръстосаните залпове от двуцевките не са уцелили прасето, но затова пък една дренка е ударила Тодор в левия крак под коляното.

И двамата са много опитни ловци, просто нелеп инцидент, коментира кметът на Гугутка Съби Башев. Той подчерта, че всичко по лова е било законно-и разрешителните за носене на оръжия и участието в самия лов. Единственото недопустимо нещо е било използването на сачми тип "дренки", които били забранени за лов.  

Чиста проба невнимание, коментираха и колеги ловци.  По време на пусия за диви прасета, обичайната практика е ловците да засядат с часове на определено място. Понякога, част от по-младите не издържат и сменят позицията си без да уведомят останалите. Особено ако чуят лай на кучета, който известява, че е вдигнат дивеч. Тогава рискът е сменящият позицията си ловец да попадне в прострелната зона на свой колега. Нещо подобно се е случило и с ловците от Гугутка. Инцидентът е станал в 12 без 10 в събота, тоест след близо 6 часово висене по баирите. Ако през това време е нямало слука, ловците са настървени да стрелят по всичко, което размърда храстите, особено ако е придружено с лай на куче.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини