От х:

Днес в x:

Войската, която развенча Аскера, навърши 127 години

Военните празнуват 127 години

Сухопътните сили на Българската армия днес навършиха 127 години. За рождена се смята 1885-та година, когато българската армия води кръщелните си боеве при Сливница, Драгоман, Три Уши, Гургулят-бойните полета на сръбско-българската война. За пръв път от 500 години, българският войник воюва под собствен флаг. И побеждава по-модерна армия, в името на националното дело на Съединението. Истинската си слава обаче българската армия получава 27 години по-късно, по бойните полета на Балканската война. България е главният фактор в разгрома на армията на османската империя. Тя воюва на главното направление-към столицата на неприятеля, тя поема риска на най-дръзките операции срещу градена със столетия войска. Реформирана и въоръжена от най-могъщата тогава сухопътна мощ - тази на Имперска Германия. Именно немците правят фортификациите на Одринската крепост и се заклеват, че само Германска армия може да я превземе, при това за не по-малко от 45 дни. Българите го правят за 3 /три/ дни и заслужават възхищението на Европа и прозвището „прусаците на Балканите“. Ако някой си мисли, че е било лесно срещу Аскерът, е трябвало да изчака само 3 години. В Галиполската операция, османските войски поставят на колене прехвалената английска армия и уволняват Чърчил. Онзи същият, който и Хитлер не успя да уволни. Османците воюват 4 години на равни начала срещу превъзхождащите сили на Антантата и капитулират чак когато капитулира и Германия. 

Срещу 10 пъти по-малобройните българи, обаче издържат само няколко месеца. 

Армията, която никога не е губила бойно знаме, днес сведе глава пред своите герои, пред паметника на незнайният воин на площад „Свобода“. Бойци от хасковското поделение 52 740 поднесоха венци и цветя под звуците на тържествените маршове на военния оркестър. Да уважат празника на сухопътните сили дойдоха замобластният Николай Нанев и замкмета Минко Ангелов. 

Не го уважиха само гражданите. Същите, които от години насам забравиха да се гордеят с Армията си, а вместо това започнаха да гледат в канчето и. Колко вземат и колко ядат. И забравиха древната мъдрост-който не иска да храни своя армия, храни чужда.

Г. Христов

Поклон пред паметника на героите

Тези хасковлии явно не се интересуват какво става зад гърба им
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини