От х:

Днес в x:

Кметът: Ако не ми съгласуват Синята зона ще затварям улици

Председателят на Обс Иван Иванов и кмета Георги Иванов възнегодуваха от писмото на областният управител

Ако КАТ не съгласува проектът за разширяване на Синята зона, ще разкопая спорните улици и ще ги затворя. Това заяви, насериозно или не, хасковският кмет Георги Иванов на нарочна пресконференция. Темата бе писмо на областният управител Ирена Узунова до Обс Хасково, в което се иска преразглеждане на решението от 26-ти октомври, с която към Зоната се добавят улицата с паркинга пред областна администрация, улица „Атон“ на която е личния паркинг на полицията и улица „Козлодуй“, около Енергото.

Мотивът на губернаторът е, че проекта за добавяне на тези улици към Зоната, не е съгласуван с КАТ. По наредба всяка промяна на Синята зона трябва да става с решение на комисията по транспорт към общината и съгласуване с КАТ. Нямаме такова, потвърди шефът на Обс Иван Иванов. „Там си е било паркинг и става пак паркинг. За какво да се съгласува отново? Вие като вземете акт 16 за къщата си, след 10 години пак ли трябва да го вадите?!“, риторично попита Георги Иванов. И продължи с въпросите: „На базата на какви разрешения, пред ОД на МВР и пред областна администрация има бариери и тези две институции използват улиците като паркинг? “

Имайки вероятно наум предишни публикации по темата/ „Кметът взима паркинга на полицията за синя зона“ -18.10. Haskovo.net, Иванов изпревари въпросите и потвърди, че въпросната улица „Атон“ е била дадена безвъзмездно на полицията с решение Обс от 18.05. 2005 година. Но за срок от 3 години. От май 2010-та съоръженията стават незаконни. На въпрос защо за последните две години общината не е потърсила сметка за тази ситуация, Иванов отговори дословно следното: „Ние сме община на компромиса. Осъзнаваме важността на полицията за този град. Но имаше ли подобно отношение от тяхна страна?“ 

Общината няма да съди полицията за пропуснати ползи, макар полицията да си събира такси за техните услуги по опазване на обществения ред в града. 

Ако обаче КАТ не съгласува предложението за Синя зона, кметът заяви-“Пускам един багер и улицата вече няма да се използва“. 

„Ние не сме собственик на пътя. Ако общината ни бе предупредила, че съоръженията ни са незаконни, щяхме да ги махнем“ заяви потърсения за коментар шеф на ОД на МВР Петьо Петров. На своя глава той не може да игнорира решение на Обс, както и волята на 4-та живущи в отсечката, които ползват облаги от създадения на уличката паркинг. 

Областната Ирена Узунова пък бе учудена от реакцията на кмета: „Искрено се забавлявам, когато фактите се подменят с измислени скандали. И че кмета се меси в правомощията на общинския съвет“. Узунова подчерта, че писмото и е до Общинският съвет, с предложение местният парламент да преосмисли решението си за разширяване на Синята зона. Що се отнася до паркинга пред областна, губернаторът припомни предисторията: „През 2005-та година кметът Иванов защитава необходимостта от този паркинг в една изключително емоционална реч пред съветниците. Каза: оставете ме аз да се оправям! През 2009-та обаче губернатор стана Румен Данев, през 2011-та-аз. А ние сме заварили това положение и го стопанисваме като един добър стопанин“. 

И добави-ако Обс не извърши задължителното по наредба съгласуване на разширяването на синята зона с КАТ, тя ще атакува решението на местния парламент в съда.

Г.Христов

Спортната бариера пред спорната Синя зона до полицията
Другата бариера, пред областна администрация
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини