От х:

Днес в x:

Масларова хвърли ръкавица на местните депутати

Емилия Масларова предизвика хасковските депутати

Каня колегите си от хасковският многомандатен избирателен район на дебат за бюджет 2013. Как го намират като баланс, какви техни идеи са вкарали в бюджета и бъдещите им предложения за промяна. Дебатът да бъде тук, в клуба на БТА/Българска телеграфна агенция/.

Така хасковският депутат от БСП Емилия Масларова предизвика колегите си на днешната си среща с журналисти. Според нея бюджет 2013 е толкова слаб, че от където и да се погледне търпи критика. На първо място, дългът ни се е увеличил с 5 млрд лева. Заложената инфлация от 3.4 % е може би най-оптимистичната, всъщност реалната инфлация ще бъде много повече. Заетостта драстично намалява. България е спечелила 600 млн лева по оперативна програма „ Развитие на човешките ресурси“ на ЕС. По нея са обучени 700 хиляди души. Защо при такъв ресурс обучени хора, цели 640 хиляди са без работа, риторично запита Масларова. Социалистите предлагат спешно връщане на прогресивното подоходно облагане, за да може в момент на криза, богатите солидарно да поемат част от икономическата тежест на бедните. Социалната тематика на правителството е под пластове от бетон и асфалт, саркастично коментира депутатката и даде примери- 9% увеличение на пенсията е смешно, защото всъщност пенсионерите измират, а увеличението е от спестени пари. Иначе сумите са си същите. Както е и в образованието-децата намаляват, със спестените средства се прави пи ар, че се вдига с 5% единният образователен стандарт за издръжката на всеки ученик.

Масларова бе придружавана от силна кохорта анализатори от левицата. Един от тях Явор Коюмджиев допълни разсъжденията по бюджета с твърдението, че това е бюджетът с най-голяма разходна част в историята на България-31 млрд лева. С цели 17 млрд повече от 2008-ма, когато управляваше „лошата“ тройна коалиция. „Логично е, животът на хората да е по-добър със 17 млрд. Ако се излезе от София, ще се види колко е по-добър“ заключи експертът по АЕЦ Белене. На ядрена тематика той ще разговаря с граждани и съпартийци в нарочни среди в Хасково/днес от 18 часа в НТС/ и Свиленград/утре/.

В края на срещата Масларова и колеги подновиха предложението за дебат с другите местни депутати, на който и да се види кой какво прави за града от който се е издигнал. Макар, че бюджета едва ли ги интересува. „Те се занимават с приходната част в бюджетите, подслушвания проверки... Сериозни работи са тия работи“ ехидно завърши социалистката.

Г. Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини