От х:

Днес в x:

Правят пачки и от храната на бедните

Светла Бъчварова/втората отляво надясно/ бе част от червеният легион, който се стовари днес в Хасково

Фирма „Фантастика 95“, която се „прочу“ с доставката на боб с червеи за социално слаби, е надписвала значително стойността на хранителните си продукти, предназначени за дарение за бедните. Това обяви соц активистката Светла Бъчварова днес. И даде примери- пазарната стойност на захарта е 1.65 лв на борсите. Захарта на „Фантастика“ обаче се е калкулирала на 2.35 за килограм. Олиото се купува за 2.50-2.60, но това на „Фантастика“ е изписано с цена 3.27. Във всички позиции на спечелената обществена поръчка, цената на храната е значително завишена в сравнение с пазарните цени. Целта на една обществена поръчка е да открои най-изгодната икономически оферта, тук в България е точно обратното, заключи социалистката. 

Припомняме, че фирма „Фантастика“ спечели обществена поръчка на ДФ "Земеделие" за покупката на хранителни продукти за бедните на стойност 11,4 млн. лв. без ДДС. 

Парите са по европейска програма, а закупените с тях продукти се доставят на БЧК. 

Въобще всички обществени поръчки на ДФ Земеделие се печелят парадоксално, от фирмите които дават най-високи оферти, заключи Бъчварова. Тя допълнително обвини земеделското министерство че заради него, България със сигурност губи 250 млн евро по програмата за развитие на селските райони. Парите не могли да бъдат усвоени. Същевременно в земеделското министерство са изхарчили за година 7 /седем/ милиона лева за медийно отразяване на техните програми и поръчки. 

Половината от тези програми въобще не са чувани от земеделците, затова и средствата не са усвоени. А следващото договаряне на пари е на базата на усвоеното в предишния период. Значи и за в бъдеще не можем да си осигурим повече средства-не разходваме и тия, обобщиха социалистите. Те изчислиха, че с некомпетентността си, правителството на ГЕРБ е загубило досега от европейските фондове повече от 500 млн евро.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини