От х:

Днес в x:

Почитаме мъртвите си и падналите ратници

Цяло Хасково се стече на гробищата

Близките покойници и войниците и офицерите паднали за свободата на България, се почитат днес на Архангелова задушница, наричана още Голяма задушница. Датата е плаваща-прави се винаги съботата преди Архангеловден. Съботата е отредена за ден на покойниците.

Стотици хасковлии от ранна утрин посетиха гробовете на своите близки, на главния гробищен парк на Хасково. Хората почистваха и прекадяваха с тамян гробните места. Най-възрастната жена прелива гроба с червено вино. Ритуала по преливане на вино започва от мястото, където е главата на покойника в посока наляво - прави се три кръга по края на гроба. После мястото се украсява с цветя.

Почти всеки дошъл да уважи покойниците си, държеше солиден наръч с цветя от различни видове. За да се отговори на голямото търсене, пред входа на парка се бе заформил истински цветен пазар, обслужван най-вече от възрастни жени. Цените на бабите бяха повече от прилични-карамфилчето бе 50 стотинки, стръкове полски цветя вървяха по 30-40 ст., а големи и добре оформени букети, пак от полски цветя бяха по 1.50.

За отбелязване бе че и бариерата на входа бе любезно вдигната. Обичайната такса събирана за вход на автомобилите днес не се събираше. „Само днес и на Байряма” любезно предупредиха от охраната, да не би да не вземе да ни стане навик.

Традицията днес е да се правят големи трапези. На тях трябва да има поне 7 различни ястия, сред които любими на покойника. Първата хапка се слага на земята, първата глътка вино се излива с думите „Бог да го прости”.

На близки роднини, че дори и непознати, се раздава храна. Традиционно присъства вино, варено жито, питки (или хляб), месо, бонбони, ябълки и др Житото символизира възкресението, хляба и виното - за спомен на Христовата жертва за нас.

Г.Христов

Млади и стари носеха цветя и дарове за своите покойници

На Архангелова задушница се отдава и вечна признателност на офицерите и войниците, загинали за България.
За разлика от други дни, бариерата бе вдигната гостоприемно
На цветният пазар пред входа се търгуваха какви ли не цветя
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини