От х:

Днес в x:

Екоинспектори проверяват цветарите за защитени видове

В Хасковска област екоинспекторите проверяват цветарски бранш за защитени видове пролетни цветя. 
От Регионалната инспекция по околната среда и водите посочиха, че 
всички цветарски магазини, пазари и места, където се предлагат цветя, ще бъдат проверени, за да не се допусне продажба на защитени видове по Закона за биологичното разнообразие
Проверките на цветя са планови, но в момента фокусът е насочен към пролетни растения. Някои видове кокичета, минзухари, иглики, перуники, синчец са защитени от Закона. Забранено е брането и изкореняването им, както и продажбата им-действия, които водят до 
загуба на естествените им местообитания. Някои от видовете са и под защита и на Вашингтонската конвенция, който опазва световно застрашени от изчезване растения и държи контрол в международната търговията. Тези растения често се опазват в защитени територии, където са в сила ограничения за брането им.  
От 30 януари 2019 г. е в сила  заповедта на министъра на околната среда и водите, с която се забранява събирането на билки от 24 вида лечебни растения от естествените им находища в цялата страна. Сред тях са валериана,  мечо грозде, бял риган, исландски лишей, различни видове салеп, жълт мак, бял риган, момина сълза, лечебна ружа 
Някои от тя, като бодливия залист, който допреди време се използваше за зелена аранжировка на букетите, лесно се култивират и могат да бъдат отглеждани за търговски цели, но е забранено да се събират от находищата им в дивата природа. Тези забрани не включват количествата, събирани за лични нужди.
Последните проверки в региона на Хасково са правени в Харманли. До момента инспекциите показват, че цветарите се съобразяват със забраната, няма открити нарушения. 
Експертите по биологично разнообразие напомнят, че е незаконно да се продават малки букетчета или части от защитени растения за украса на букети, направени с видове от дивата природа. При засечени нарушения се налагат глоби от 100 до 5000 лева на физически лица , а на юридически – от 500 до 10 000 лева.
 
 Haskovo.net
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (8)

  • 1
    S7
    S74LK3R
    26 -1
    17:16, 5 мар 2019
    Застрояваме дюни-няма проблем. Баба продава две китки 5000 лева глоба.... Да ви го и на държавата...
  • 2
    Си
    Син
    17 -1
    17:50, 5 мар 2019
    Тази служба явно няма работа
  • 3
    Ке
    Кенанския Маймун
    7 -3
    19:23, 5 мар 2019
    Ебахти хацисткия Льо Райх ви спретнаха
    мутрите и бейовете в Гяуристана
    ....
    Вчера чета - проверки на земеделците , днеска на цветарите , предишния ден на шофьорите .. луд умора няма
    .... Германско френски льо райх в мутро - изпълнение
    ......
    Доган и Боци пият шербет
    Бирниците , играят им кючек
  • 4
    Ii
    II138II!
    8 -1
    02:37, 6 мар 2019
    Тия главочи да ги разформироват и да ги пратят в Язаки или в Марица изток на смени, та да има полза от тях.
  • 5
    За
    ЗАДОВОЛЕН
    1 -2
    09:42, 6 мар 2019
    Мисля че трябва да спрете с негативните коментари, има закон и трябва да се прилага, който не му харесва да иде в Афганистан при талибаните и да играе кючек и пие шербет!
  • 6
    Гр
    гражданин
    2 -2
    10:35, 6 мар 2019
    Полетата за коментари в Хасково нет се превърнаха в евтин клюкарник, където всеки излиза злобата и простотията си. Ако нямате конструктивно мнение, поне замълчете, за да не блесвате с простотия и липса на компетентност! Има закони и инспекторите ги изпълняват, ако не ги изпълняваха пак щяха да са лоши. Не може всеки да бере каквото му падне и да продава, има правила.
  • 7
    Ке
    Кенанския Маймун
    2 -1
    11:05, 6 мар 2019
    Да не са ви пуснали водата в Хаскьой
    ... Говориш като къпан ********* ?:))
  • 8
    Го
    Гост
    4 0
    11:09, 6 мар 2019
    Съсипахте хората с тия проверки!!!

Още новини

Последни новини