От х:

Днес в x:

Монтираха позлатен купол на „Св. Трифон“ в Кенана

Красив купол със златно покритие монтираха днес на камбанарията на параклиса „Св. Трифон“ в Кенана. Той е изработен от фирма „Ареа“ като дарение за възстановяването на храма.

Тежкият купол бе вдигнат с кран до върха на камбанарията. Преди това бе осветен от отец Антоний и отец Димитър. На церемонията присъстваха мнозина от инициативния комитет, който преди четири години се зае да възстанови храма.

Решението за построяване на параклиса е взето през 1925 година от сдружението на лозарите в хасковско. Строен е около две години и е дарен на църквата. Някъде в края на 60-те години обаче вътре е бил направен бетонен резервоар, използван като водонапорна кула.

Много местни фирми са се включили във възстановяването на параклиса, каза Йордан Вълканов, член на инициативния комитет и конструктор на реставрацията. Нещо повече – никой от местните бизнесмени не е отказал помощ. От миряните в Хасково пък била събрана значителна сума от кутиите за дарения в храмовете.

Драгомир Андонов, шеф на „Ареа“, също присъства на операцията по монтажа. Той обясни, че куполът има златно покритие, а детайлите му са били лазерно обработени.

Инициаторите на реставрацията на „Св. Трифон“ се надяват до настъпването на същинската зима да успеят да сложат керемидите и дограмата, за да затворят сградата. През следващата година пък предстои да се направи иконостасът и да се зографисат стените.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини