От х:

Днес в x:

Петима „медицински братя“ ще учат за сестри

Медицинските братя ще се обучават сред такава компания

5 момчета са приети в специалност медицинска сестра в хасковския филиал на Тракийския университет, известен повече като бившия медицински колеж. Учебната година там стартира на 17-ти септември. Зевзеците веднага кръстиха бъдещото попълнение в легиона на милосърдните, „медицински братя“. Миналата година само двама се бяха престрашили да учат за белите престилки на сестрите. Няма предвидени места за мъже в другата специалност на която обучава филиала-акушерки. Това е повече от странно, защото повечето гинеколози/ и по-добрите според родилките/ са мъже.

Общо 64 са първокурсниците, с които стартира новата учебна година филиала. Това бележи значителен отлив на студенти в сравнение с 2011-та година. Тогава филиалът бе възстановен след близо 5 годишно присъствие и акумулира интереса на над 90 студенти. „Имаме голяма база. Със сигурност следващата година ще има повече студенти“, коментира зам. Директорът Таня Паскалева, но не посочи конкретна причина за тазгодишният отлив. 5-ма са чуждестранните студенти, всички до един от Турция.

Филиала открива нова катедра „Здравни грижи“ със завеждащ доц. Бианка Торньова. Обявяват се и 4 свободни места за преподаватели по клинична практика за специалност „Акушерство“.

Тази година филиалът се включва за пръв път в „Европейската нощ на учените“, която се провежда за 7-ми път. Партньор в инициативата е Тракийският университет, а Хасково се включва като негов филиал. За 28-ми са включени редица мероприятия популяризиращи мотото на инициативата „Европейска година за активно остаряване и солидарност между поколенията“.

Г. Христов

И такава
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини