От х:

Днес в x:

Хасковските свещеници като социално слаби-305 лв месечно

Иконом Георги Тодев, връчва назначението на най-новия свещеник в Хасково-отец Никола

Млад хасковски свещеник стартира с 305 лв месечно възнаграждение. На толкова ще се разписва най новото попълнение в хасковското духовенство, Никола Николов, който днес тържествено бе въдворен като свещеник в храма „св.Архангел Михаил”. Заплатата излезе наяве, докато архийерейският наместник отец Георги Тодев изчиташе напевно заповедта за назначаване на младия поп.

Припомняме, че минималната работна заплата е 290 лв, и поне на толкова се разписват социално слабите, наети да мият улиците. За да отърве донякъде хората си от мизерията, пловдивската Митрополия отпуска по 200 лв ежемесечна социална помощ на всеки един от свещениците си. След като се направят удръжките за данъци и осигуровки, за попа остава някъде около 400 лв чисто. В други митрополии обаче няма дори и такава помощ, уточниха хасковските свещеници.

Въпреки повече от скромните суми, не липсват мераклии за попове, призна архийерейският наместник Георги Тодев. Напоследък всяка година се въдворява по един свещеник в хасковските храмове. Миналата година бе отец Серафим в църквата св. "Димитър", тази година е отец Никола. С което общата бройка свещеници за околията става 22. Чака се и друг млад поп от Хасково, който в момента е на стаж в пловдивски храм.

За сумата от 305 лв месечно, отец Никола ще служи в църквата „св. Архангел” като помощник на титуляра отец Златко. Младият поп ще отговаря и за куп хасковски села-Конуш, Мандра, Николово, Тракиец и др.

Никола Николов е на 36 години, от Хасково. Женен, с 2 деца. Завършил е духовният факултет към пловдивският университет „Паисий Хилендарски.

Младият мъж спечели събралите се вярващи в храма още с първите си думи: „Хубав, лош и аз съм човек. Като вас и аз греша. Заповядайте да се молим заедно.”

Г.Христов

Цялото свещеническо войнство присъстваше на тържествения момент
Поп Серафим обикаля с кандилото
Отец Никола целува кръста
И приема смирението на вярващите

Отец Златко е доволен от новия си помощник
Най-после време за най-важния гост на ритуала-малката дъщеря на Никола, Ирина
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини