От х:

Днес в x:

Топфотограф от Хасково “издърпа късата клечка“ и избра съгражданин за Фотоваканцията в Приморско

Хасковлията Златко Латев координира групата"Вагабонти"

Един от най-изтъкнатите хасковски фотографи Златко Латев издърпа „късата клечка“ при избора си на екип по време на Фотоваканцията в Приморско и по чиста случайност привлече в екипа си млад хасковски мераклия да снима.

Титулуваният ни майстор зад обектива беше сред 9-те координатори на 18-то издание на фотофорума, в който тази година са участвали 90 акредитирани фотографи от България и Европа. Като цяло обаче във фотофеста са снимали близо 200 любители и професионалисти. Всеки от ръководителите имал право на случаен принцип да изтегли по шестима души за екипа си. Така се оказало ,че при поредното издърпване на листче от хасковският фотогуру, на него пишело: “Венцислав Михайлов - Хасково“. Така единайсетокласникът попаднал във формацията на съгражданина си професионалист.


Фотоколажът на единадесетокласникът от хасковската математическа гимназия Венци Михаилов, когото майсторът избра по случайност в групата си 

Освен Венци, който учи в математическата гимназия в Хасково, при Златко Латев се отзовали още две момчета и три момичета. Кръстили групата си „Вагабонти“, по асоциация, че им предстояли три дни пътуване по Южното Черноморие и снимки, разказва майсторът -фотограф. Най-южната точка, до която достигат по време на творческите си търсения е до българо-турската граница край Резово. Идеята по време на съвместната работа между професионалистите и любителите е младите хора да почерпят от опита на врелите и кипели в занаята, да получат творчески наставления и младото поколение да усети подкрепата на „дяланите камъни“, обяснява на кратко и с думи прости философията на тазгодишната Фотоваканция, в рамките на която за първи път се прави подобен експеримент, Златко Латев.


автор: Марио Соколов, Вагабонти

Авторите от всички групи под ръководството на координаторите си са работили по темата - мисъл на Ван Гог: „Погледната със страстно око, реалността става приказка“. За целта младите фотографи са разполагали с три дни, за да търсят предизвикателството пред обективите си, асоцииращо с думите на великият художник. В крайна сметка всеки от фотографите - изследователи е предал по пет подбрани по свое усмотрение фотоси на ръководителя си. До изложба е стигнал само по един кадър от автор, избран от координатора. Като последен щрих всеки от екипите е локализирал в общото изложение мини изложба от 7 снимки - шест от младите автори, плюс една от координатора на екипа. Всички фотоси от Фотоваканцията са изложени във фоайето на един от култовите ресторанти в Приморско.


Фотосът, с който Златко Латев участва в изложбата на фотоваканцията тази година

По-късно през годината цялата изложба от 63 снимки ще направи тур из България. Първото им показване пред широка публика ще е около 22-ри септември в София. По-късно работите ще бъдат представени и в още 6 от големите градове на страната.

автор: Гергана Иванова , Вагабонти   автор: Ирина Владимирова, Вагабонти

Буквално ден преди да се включи в осемнадесетото издание на Фотоваканцията, фотографът Златко Латев участва в друг проект - арт-фото форумът в Долината на тракийските царе, по време на празниците на Казанлък. В продължение на три дни 15 фотографи от различни краища на България снимаха в три тематични раздела. Хасковският майстор зад обектива Златко Латев работи по темата "Съвременният ритъм в долината на древните траки". Предизвикателството пред фотографите бе, че крайния си продукт те трябваше да оформят в мултимедийна презентация. Златко Латев предостави работата си инклузивно за ценителите от haskovo.net.

М. Манолова

автор:Сава Чапанов, Вагабонти                     автор: Вася Константинова, Вагабонти
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Още новини

Случаен виц

Последни новини