От х:

Днес в x:

Свинският грип се завръща, удрят ни още два щама

Д-р Снежана Иванова

Поне три грипни щама ще ни ударят тази зима, предупреждават от хасковската здравна инспекция. Единият е известният от предишни години „Калифорния“ - АH1N1, известен с популярното име „свински грип“, уточни д-р Снежана Иванова от здравната инспекция. Другите два са „“Виктория“ и „Уисконсин“. Данните за очакваните грипни вируси са от Световната здравна организация.

За разлика от първите два щама „Уисконсин“ е от тип 2. Той не предизвиква епидемии и пандемии, а се характеризира с изолирани взривове. Предава се по-трудно от човек на човек.

Започна периодът, в който е най-подходящо да се постави противогрипна ваксина, казаха още от инспекцията. Срокът е достатъчно дълъг – ваксина може да се постави и през октомври, дори до средата на ноември. В РЗИ могат да ви я поставят безплатно, стига да си купите ваксината. В хасковско цените на противогрипните препарати са сред най-евтините в страната.

От РЗИ отчетоха дейността си през месец август. През летния период не са отбелязани епидемични взривове. За месеца са регистрирани 18 случая на марсилска треска, през юли са били 14. Ухапванията от кърлежи са характерни за региона. Заболели от лаймска болест в хасковско това лято няма.

През август са регистрирани 7 случая на хепатит, 7 болни от салмонелоза, 4 с дезинтерия.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини