От х:

Днес в x:

Сайдер от круши

Сайдер от круши

Необходими продукти

Начин на приготвяне

Водата трябва да се кипне и да се охлади до около 35 градуса. В бутилки/буркани с широко гърло сипвайте по 1 л вода. В бутилките се разпределят по равни количества от маята и захарта, като по желание захарта се увеличава.

Крушите не се белят, а се настъргват цели заедно със семките. Разпределете по 2 круши в бутилките, като и изпечените и стрити на трохи филии ръжен хляб. Съвсем леко разклатете и затворете с капачки.

Оставете бутилките за 24 часа на слънчево или топло място. На другия ден прецедете сместа и отново я върнете в бутилките, като добавите по още няколко резена ябълка. Може да добавите и захар, но колкото повече захар - толкова по-висок алкохолен градус.

Затворете с капачките и оставете бутилките за 2-3 дни. Следва отново прецеждане и пак връщане по бутилките. Добавете стафидите, карамфила, затворете с капачките и съхранявайте в хладилник.

Сайдерът от круши трябва да се е избистрил на следващия ден. Утайка, която се е отделила по дъното може да използвате следващия път, когато приготвяте сайдера. Аналогично се приготвя и ябълков сайдер.

Източник: gotvach.bg

Последни новини