От х:

Днес в x:

Пристигна тежката артилерия на хасковската болница

С тир и кран, Ангиографът пристигна най после в МБАЛ Хасково

Хасковската болница се сдоби със своята тежка артилерия, днес в 15 часа.

Огромен тир едва не разби портите на лечебницата, скъса кабели с високо напрежение и тръби на парната инсталация, докато не допъпли до отделението по Кардиология, където разтовари ултрамодерен Ангиограф, на стойност 1 млн и 800 хиляди лева.

Скъпоценната стока бе натоварена с кран през втория етаж, като за целта бе премахната цяла стена на отделението по кардиология в МБАЛ. Тон и половина специализирана медицинска апаратура бе пренесена внимателно, като да е от стъкло. Имаше защо.

Ангиографът е производство на Дженерал Електрик, с вносител Софарма Трейдинг. От днес е собственост на МБАЛ Хасково, която ще го изплаща 5 години, по 22 хиляди месечно. Има едногодишна гаранция с договорен извън гаранционен сервиз. С него започва да функционира новото отделение по инвазивна кардиология. В него вече ще могат да се спасяват инфаркти.

Досега, през цялото съществуване на хасковската болница, пациентите с така наречения остър коронарен синдром, бяха панически препращани към Пловдив, Ямбол или Кърджали. Инфаркт от този тип обаче трябва да се лекува най-късно до два часа след настъпването. Извън този срок следва смърт или инвалидизация. В тези критични минути обаче, много хасковлии са берели душа в линейките на път към други градове.

МБАЛ-Хасково остана една от много малкото болници в страната, които нямат такъв уред, призна директорът д-р Славчо Близнаков. Парадоксът е, че с него са разполагали много по малки клиники, в много по-малки градове. Сега обаче ангиографът е тук и освен да спасява животи, ще започне да вади пари за лечебното заведение. Клиничните пътеки в инвазивната кардиология са между 2 и 4 хиляди лева. След инсталиране на апарата, се очаква сключването на договори поне за половин дузина клинични пътеки. С очакваните приходи, апаратът ще се избие за 3-4 години.

Инвестицията направена от МБАЛ е Хасково е най-голямата поне за последните 5 години. Освен 1.8 млн с ДДС, е направен ремонт за 200 хиляди лева на цялото кардиологично отделение, ремонт на ТЕЛК, който досега бе именно над кардиологията и трябваше да бъде преместен .Укрепяване на стените и таваните на прилежащата от долу Ортопедия. Все още неустановена сума за закупуване на допълнителна медицинска апаратура и монитори за окончателното оборудване на инвазивната кардиология. „Целия проект и изпълнението е поне 2.5 млн лева, може и повече ако се сметнат всички извадени разрешителни“ сметна д-р Близнаков. Директорът видимо го болеше глава докато си спомняше разходите. Паралелно с това болницата прави и ремонти на още три отделения за поне 180 хиляди лева, собствени пари. А областната болница се „храни“ само от изкарани клинични пътеки. Вече трета година в лечебното заведение не се налива нито лев държавна субсидия.

Г.Христов

При пристигането си, огромния Тир за малко не скъса тръбите на парната инсталация
Плюс високоволтови кабели
С кран през втория етаж
Апаратурата тежи поне 2 тона в сглобено състояние
Два часа продължи товаренето на отделните сегменти
Мястото на ангиографа-специализирана операционна с тежка лъчезащита
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини