От х:

Днес в x:

Областната на Хасково призова институциите за съвместна работа с медиите при бедствие

Областният управител на Хасково Ирена Узунова призова институциите на всички нива, които работят на територията на хасковска област, да търсят медиите от региона като партньор в ситуации на природни бeдствия. Местната губернаторка Ирена Узунова апелира за това към кметовете на общините и шефовете на държавните звена, които трябва да реагират в кризисни ситуации, по време на кръглата маса на тема:“ В бораба с природните стихии“.

Форумът е част от кампанията в изпълнение на Комуникационната стратегия на България за Европейския съюз. В рамките на инициативите област Хасково се е включила в информационната част чрез 5 видеоклипа, съответстващи на различните типове бедствия, в които на кратко има указания какво трябва да знае човек, за да реагира, ако го застигне природна стихия. Минифилмите ще бъдат разпространени чрез регионалните медии във всички общини на територията на региона, уточни Ирена Узунова. Според нея неписано правило е, всеки има лична отговорност за информираността си как да реагира при криза. Освен това при звичайна ситуация е необходимо хората да се подсигурят със средство, като например малък радиоприемник, чрез което да следят развитието на ситуацията. Освен чрез информационните клипове към населението, друга от превантивните мерки за реакция е насочена към децата от 5 до 8-ми клас. Те ще минат на обучителен лагер как да реагират при бедствие за времето от 27-ми до 29-ти септeмври.

„ Освен да чакаме помощ от държавата и местните власти, при необичайна ситуация, на каквато ни подлагат природните бедствия, трябва да сме готови и да си самопомогнем и това може да стане чрез доброволческите отряди“, призова още областната управителка Ирена Узунова. На форумът институциите и неправителствените организации стиковаха и начина на комуникация по между си при „ нажежените ситуации“, като тези които застигнаха част от хасковска област през февруари, когато опустошително наводнение напакости сериозно на територията на няколко общини. А водната стихия в с. Бисер отне и човешки животи.

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини