От х:

Днес в x:

Стратегията на Хасково за ВУЗ: Филиал на университет от Лестър

В стратегическият план на Хасково е записано, че стратегията за висше учебно заведение е откриването на филиал на Лестърският университет. Екзотичната идея, незавъртяла се досега в публичното пространство на Хасково бе огласена между другото от архитект Жана Станчева, един от ръководителите на проекта за изработването на интегриран план за градско възстановяване и развитие. Архитект Станчева намекна, че това е един от критериите, за избиране на градски зони в които ще влиза европейско финансиране. Пари по европейски програми ще влизат само в градски зони, поднали в интегрирания план. Останалите райони на града, не могат да кандидатстват за европейски пари.

Че откриването на ВУЗ е един бъдещ приоритет за общината, си пролича и от вече направения анализ за това какво е нужно за това. Според архитект Станчева-нова сграда, защото сега съществуващите и считани за подходящи са строени „през 30-те години“ и не отговарят на изискванията.

За евентуален дом за хасковски ВУЗ бе спрягано закритото ОУ „Христо Ботев“. За университет-майка обаче в различни периоди бяха споменавани софийски „Климент Охридски“ и Виенски технически университет. Побратименият Лестър досега бе свързван с Хасково с доставка на няколко техни пожарни за местната противопожарна служба и взаимни гостувания на администрациите им.

Справка показа че в Лестър има два университета - Лестърски и Демонфорт. Лестърският е с около 60-годишна история, което е малко за стандартите на Великобритания, но затова пък заема много добро място в повечето класации.

Демонфорт е нов университет насочен предимно в художествените специалности.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини