От х:

Днес в x:

Мерцедеси обраха наградите, тази година кмета пас

Мерцедесите печелят награди

Мерцедеси обраха наградите на традиционният ретропарад за дните на Хасково. Гордостта на немската автомобилна индустрия направи единодушни зрители участници и жури. Колите са №1, поне в раздел ретро. 

Купата на кмета отиде у хасковлията Тончо Тончев-тапицера. Тапицер, защото е оправял тапицериите на десетки ретроавтомобили, които колекционери от цялата страна са му водили за тунинг. Тончо смая всички със сребристо бижу от 1966 година-Мерцедес Бенц 230, SL Pagoda. Колата бе предпочетена пред яркочервения Мерцедес на не по-малко култовия колекционер, Николай Колев-Бижуто от Варна. Двете коли бяха една до друга, почти като расови хрътки готови за надбягване. Хасковската спечели с половин блясък повече. 

За сметка на това, Бижуто получи награда №1 при реставраторите. Той изпревари софиянеца Стоян Петрунов с Мерцедес 190. Трети бе Васил Делев от Хасково със своя сребрист Опел. Много овации заслужи и черния Мерцедес на хасковлията Кирил Николаев, по-известен като Киро Брадата- шеф на Сусамските автомобилни заводи/САЗ/. Култовата кола е модел 1938-а година и бе най-ретро от всички 60 автомобила участващи в изложението. Още една награда за Мерцедес обаче щеше да е прекалено. 

Изобилстваха Ситроени, до един като произведения на изкуството. Особено се отличаваше Ситроен 2 СV на Димитър Сотиров. След 5 годишен ремонт, тя направи своя дебют на собствен ход едва днес. Вървеше. По думите на своя собственик, това е елегантна реплика на култовия „Морган“ от едно време. Купето е отрязано, но характерната дълга муцуна е грижливо запазена. 

Мини купър, Руски Жук, яркочервен мустанг и други перли на автомобилното изкуство красяха ретропарада. Газка ветеран от втората световна война, руско производство, се бе накиприла миролюбиво до „врага си“ немски мотор БМВ, с кош използван от офицерите на Вермахта. Единствената разлика с военната версия, бе настоящия яркобял цвят на мотора. Във военно време, на никой луд нямало да му хрумне да боядисва мотора си бял-щял да заслужи специалната награда на руските снайперисти. 

Тази година кметът на Хасково Георги Иванов спести конкуренцията си на другите участници в ретропарада, и не се яви с никакъв автомобил, въпреки богатия си автопарк. Миналата година неговия сребрист Ягуар събра очите и овациите на участници и гости на шоуто.

Г.Христов

Бижуто на Бижута-червеният Мерцедес на Николай Колев
Лъскавият звяр впечатли дори познавач като Георги Иванов
До него бе сребристата ракета на Тончо Тончев
Стопанинът и гордо позира до нея
Кола за ценители
Уникалният Ситроен на Димитър Сотиров
...се превърна в мечтата на децата
Още Ситроени
..и още
Жълта комета от Опел
За този Континентал всички гаражи са маломерни
Нещо мило, носталгично-просто Москвич
Черното бижу на Киро Брадата бе от далечната 1938 година
Гордостта на братушките от 1943-армейска газка
И нейният кошмар-офицерският кон на Вермахта
Победителят Тончо Тончев с купата за своя Мерцедес
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини