От х:

Днес в x:

Японец на 1 млн. километра засрами лъскави возила

Савко/с бялата тениска и шапка/ показва своя самурай

Японски автомобил „Митсубиши Колт“ модел 1959-та година стана една от атракциите на хасковския ретро парад, организиран традиционно за дните на града. Колата отстъпваше в оригинална визия и блясък на десетките маркови возила, но превъзхождаше мнозина от тях с това...че може да върви. При това нон-стоп от 53 години насам, обясни собственикът, бургазлията Светослав/Савко/ Босков. За времето от 67-ма година/когато Савко купил колата/, той навъртял с нея повече от 1 млн километра. Колт-ът никога не го оставил на пътя. Претърпял три ремонта, но запазил основните си характеристики-ускорение, возене, харч на гориво. По японски-5 литра на 100 километра. Колата е двутактова, с 45 конски сили. Интересното е друго-този Колт е може би единствен по рода си в света, защото е бил произвеждан само и единствено за вътрешния японски пазар. След 6-7 години, тези коли, вървящи или не, са били изземвани от собствениците и изпращани под пресите. Заради указ на японското правителство от 50-те години, че по улиците на Япония не трябва да вървят стари автомобили. „Пък ние изкупихме моргите на Европа“ със съжаление констатира Савко.

Савко е бивш моряк и при една визита в страната на изгряващото слънце си заплюл колата. Карала я възрастна японка. Митсубишито обаче вече било нарочено за пенсиониране, въпреки че бабата била навъртяла едва скромните 18 хил километра. Савко го спазарил за 800 долара и тръгнал да го изнася. На японската митница обаче го спрели, с категоричното искане да закупи пълен комплект резервни части. Японците хич не се трогнали от обещанията на българина, че няма да навърти и метър по техните улици. Резервни части за 200 долара и край! Но това не бил последния харч за бургазлията. Първо, в родна България не щели да допускат продукта на гнилия капитализъм. После обаче му начислили мито от 1852 лв, тогавашни пари. Половин апартамент за онова време. Савко ги платил и „японецът“ не го подвел и за секунда. Именно с него пристигнал от Бургас заедно със съпругата си. Дори го тествал по магистралата - Митсубишито стигало без проблеми максималната си скорост от 140 км в час.

Една от причините за дълголетието на колата била, че никой освен Савко не я карал. Младите не можели, заради десния волан-“бъркат скоростния лост с дръжката на вратата“ развеселено обясняваше собственикът, докато грижовно забърсваше лъскавите тенекии от въображаеми прашинки. „Колата е като жената-не се ли грижиш за нея, ще те остави“, обясни на младите той.

Великолепната кондиция на колата и жена му, доказваха думите му.

Г.Христов

Митсубишито: Скромно, стилно и вървящо
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини