От х:

Днес в x:

Подпалиха гората между Любеново и Родопи

Инспектор Илин Ставрев от хасковското Горско, се бори с обхождащия го пожар

Мащабен пожар между хасковските села Любеново и Родопи систематично унищожава декар след декар широколистни гори, убеди се лично Haskovo.net. Огънят е пламнал в 1 часа през нощта и вече е погълнал не по малко от 500 декара. „Разпънаха ни на кръст. Пламна наведнъж от 4-5 места“ признаха изтормозените пожарникари. 4 хасковски пожарни, плюс 25 горски със специализирана за борба с пожарите Тойота, бяха на прага на силите си днес по обяд. Огънят им изскочи във фланг и в тил, силният вятър изпращаше талази от пламъци на най-неочаквани места. Пушекът бе толкова гъст, че дезориентираше гасачите. За да не се объркат фатално, едно противопожарно Рено бе надуло сирените си разчитайки, че звуковия сигнал ще укаже правилната посока за изтегляне. Всички сили бяха прегрупирани край черни коларски пътища, използвани за естествени рубежи срещу огъня. 

От другата страна на коларския път обаче също бе черно, а деформираните и обгорели храсти и дървета, превръщаха пейзажа в декор от филм на ужасите. Оказа се, че всичко ОТДЯСНО на пътя, е унищожено в пожара от 1 часа, до сутринта. Тъкмо огнеборците свършили с огнището откъм Родопи и пламнал овраг откъм Любеново. На няколко места. Снощи, пожарникари и полиция закопчали говедар, за който имало подозрение че предизвикал първия пожар. Със сигурност таз сутрешният край Любеново не е предизвикан от него, има други, мрачно заключиха гасачите. Полицията пък отрекоха да имат задържани за палежи. От вчера са разпитвани двама души, но няма дакозателства, че те са отговорни за пожарите.

3500 са унищожените декари от вчера и днес, съобщиха от координационният център на областната противопожарна служба. Понеже пожарите следват един след друг, а ресурсите са натоварени до краен предел, бяха мобилизирани и местните военни. Екип на Кенанското поделение бил хвърлен в Бряговско направление, където вчера горяха 2 000 декара. 25 кадровици от Коренското поделение пък ескортираха своя противопожарен танк в района на Любеново. Танкът представляваше руски ЗИЛ с висока проходимост, с оръдие за вода. На купола стоеше усмихнат офицер, който с удоволствие подкарваше въоръжените с лопати и палки кашици. Доброто настроение свърши минути след срещата с напредващите пламъци.

Г.Христов

Талази от огън изригваха от най-неочаквани места
Гасящите екипи се ориентираха в пушека по звуковия сигнал на пожарната
Отдясно бе вече загасено. Само за да пламне отляво
Огънят почти достигна Тойотата на Горското

На помощ пристигнаха и военните
Водени от противопожарния си танк
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини