От х:

Днес в x:

Дилема през лятото: Без вода или с катран вместо вода

Това тече от чешмите на Симеоновград

Симеоновград е подложен на тотален тормоз през лятото. Хилядите жители на града край Марица са изправени пред дилема - или да бъдат без вода в жегите, или да имат катран вместо вода. Това става ясно от читателско писмо на редакционната ни поща. В него редово семейство от ул. Здравец предлага снимка, от която личи, че от чешмите в дома им тече нещо черно, отровно и много малко приличащо на питейна вода. За която симеоновградчани плащат по 2.39 лв за кубик. Ето го и самото писмо:

Име: *********

E-mail: go_4evi@abv.bg

Град: Хасково

Тема: Тревожен сигнал от Симеоновград!

Съдържание:

Здравейте, изказваме мнение на всички живущи на ул.Здравец, Симеоновград. Главната улица на града е в ремонт и цялото движение се пренасочва към нашата малка и тясна улица. През нея всекидневно минават тирове,камиони,трактори,големи автобуси и др. коли , а прахът, който се вдига не може да се опише. По цял ден сме като капсуловани, не можем да отворим прозорец. Поради ремонта, всеки ден от 8.30 до 19.00 водата на улицата се спира, а след като я пуснат, докато се изтече е черна като катран. Улицата ни се е превърнала в шумна магистрала,пълна с големи дупки, а този ужас продължава вече цяло лято. Обърнахме се към зам.кмета на града, но никой не ни обърна внимание, затова се обръщаме към вас !

В момента тече интензивна подмяна на водопроводните тръби под печално известната улица „Съединение“, където навръх миналогодишния Великден пиян шофьор уби 6 деца, тръгнали на църква. Една от причините за зловещата катастрофа бе тотално разбитата улица. Преди нейното асфалтиране бе взето решение да се подмени водопроводната система. Проблемът е, че никой не предупреди, че хората ще остават без вода през деня на жеги от 30 до 40 градуса.

По признанието на всички институции, от години водата на Симеоновград е негодна за пиене, заради завишено количество на манган. През тази година измерените норми на метала са 700 микрограма на литър при здравно допустими 50 микрограма на литър. Дори и с манган, водата може да се използва за къпане, след съответната термична обработка. Ако я има, разбира се. В момента симеоновградчани са стигнали дотам, че да купуват минерална вода, за да къпят бебетата си. Проблемът не е от вчера. В мрежите за видеосподеляне клипчета с отвратително качество на водата се срещат още от 2008-ма година. Затова, последното изречение от писмото звучи като брутална жестокост. Един симптом, от който страда всяка/местна или централна/ власт в България - престъпна незаинтересованост към драмите на издигналите ги на власт хора.

Г. Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини