От х:

Днес в x:

Разкрасяват паметниците в Любимец за 100 години от Балканската война

Два от войнишките паметници на територията на община Любимец ще бъдат обновени за честванията на 100-годишнината от началото на Балканската война, което ще бъде в началото на м. октомври.

Вече тръгнаха ремонтите и на определените за обновяване паметници, за което държавата отпусна близо 10 000 лева.

Паметникът, който се намира в центъра на Любимец, построен в памет на загиналите войни, участвали в Балканската, Междусъюзническата, Първата и Втората световна война, ще бъде освежен, а от трите му страни ще бъдат монтирани нови гранитни плочи. Върху тях ще бъдат изписани имената на всичките 120 любимчани, отдали живота си за отечеството на бойното поле.

За реновирането на паметника на вр.Шейновец, издигнат в чест на участниците в Балканската война, Любимец получи близо 7200 лв. С тази сума ще бъдат направени алеите до паметника, а около него ще бъде положена нова настилка. Проекта за обновяването включва и циментова замазка на площадката, поставяне на нови стоманени предпазни парапети, циментова замазка по самия паметник и засаждане на иглолистни дървета наоколо.

Тържествата за годишнината от Балканската война ще се провеждат в рамките на една седмица, като тази година те се организират съвместно между двете общини Любимец и Свиленград.

Мая Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини