От х:

Днес в x:

Пеленачета пипнаха дизинтерия, 11 годишен-салмонелоза

Две деца от Хасково, на 1 г и 5 месеца и на 1г и 6 месеца, са хоспитализирани с диагноза дизинтерия през изминалата седмица. Заболяването се счита за една от най-сериозните инфекциозни болести, които могат да нанесат тежки поражения на целия организъм. Заразяването става чрез контакт или поглъщането на заразена със съответната бактерия храна. Любобитното е, че при една от формите на дизинтерията, действието на микроорганизма-причинител се отключва при простуда или настинка, след като дълго време безпроблемно е престоявал в стомашно-чревния тракт на приемника. 

Добрата новина е че двете деца не са посещавали детско заведение, т.е. няма риск от възникване на епидемично огнище. 11 годишен от Хасково пък пипна салмонелоза. Хранителното отравяне става чрез приемането на бактерията салмонела ентеритидис от месо, мляко и яйца. Преди 5 години бактерията разболя над 100 деца в Хасково след като се разпространи чрез млечната кухня. 

Още 22 ентероколита/стомашно-чревни заболявания/ бяха отчетени за седмица в хасковско. Случаите обаче нямат епидемична връзка помежду си.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини