От х:

Днес в x:

Фирма се набутва с 340 хил. заради незаконна сделка. Преглед на регионалния печат

"Общината продала държавен имот, съдът развали сделката" водещо заглавие в "Хасковска Марица". Фирма "Техникс ООД" броила 138 298.69 лв за покупка на терен в източна индустриална зона. После направила в него подобрения за над 200 хил лева. Оказало се обаче, че теренът не е бил на община Хасково, която го продала. Теренът бил публична държавна собственост. Незнайно как е бил актуван като частна общинска собственост и съответно продаден. Хасковският окръжен съд обаче обяви сделката за нищожна. "Нищожна" е нещо като невалидна, само че с възможни наказателни последствия за авторите на "нищожното" деяние. Терминът означава, че основанията за извършване на дадена постъпка въобще ги няма в правния мир. С други думи, в сделката по актуването на държавна земя като общинска собственост и продажбата, няма капчица законност. Теренът трябва да бъде върнат на законният си собственик, гимназията по Механо и електротехника, постанови съдът. Все пак, решението на ХОС може да се обжалва.

"Конфискуват пари и имоти от бивш митничар". Над 200 хиляди лева движимо и недвижимо имущество плюс автомобил ще бъдат конфискувани от бившия свиленградски митничар Михаил Добрев, реши хасковския окръжен съд. Решението е по искане на комисията по отнемане на имущество придобито от престъпна дейност. Михаил Добрев бе осъден от хасковския съд през 2009-та година на 1 година условно за доказан подкуп. Искал 400 лв на ръка за да не проверява лек автомобил през ГКПП "Капитан Петко Войвода". Действието се развивало през 2005-та година, когато България още не бе в Евросъюза. Съответно митничарят бе уволнен, но дотогава явно добре е поработил.

"Тополовград търси медици от Молдова"-чело. Тополовградската болница толкова я закъсали, че спешно търсят медици от Молдова. Били обявени места за пулмолог и рентгенолог, но от България никой не се явявал. Затова тополовградския кмет решил да потърси сред бесарабските българи. Освен заплата, се осигурява квартира и плащане на сметките за ток и вода. Между другото, рентгенолозите са тотален кът в цяла България. В цялото Спешно на хасковската болница има само един такъв и човека го разпъват на кръст в два през нощта когато има инцидент и необходимост за незабавна снимка.

"Професионални домоуправители въвеждат ред за 8 лв месечно". В тези блокове където не могат да се разберат кой да плаща по 2-3 лв за асансьор и чистачка, могат да си наемат професионален домоуправител, който да разполага с парите им и да оправя счетоводството. Ще му плащат обаче по 8 лв месечно, а той/домоуправителят/ще има право да ги дава на съд ако шикалкавят от задълженията си. С новия закон за етажната собственост, работата на домоуправителите става много отговорна и зарита в бумаги. Логично, никой не ще да се захваща, само за да получи някоя и друга псувня от съседите. Затова хасковска фирма се изтарикатила да предлага професионални домоуправители, които имат непрекъсната юридическа помощ. Домоуправителят може да се наеме от вход ако на общо събрание гласуват над 50 % от идеалните части на общата етажна собственост.

Любимешките дини се обезцениха до 10 ст килото, научаваме от репортаж на страница 2-ра. На дребно пък се търгували до 20-25 стотинки. Изненадващо, производителите не се оплакват. Тази година реколтата на бостаните била богата и пребогата. Само след първия завръз, добива стигал 6-7 тона от декар, а миналата година бил около 3-4 тона, хвали се производителка.

"4 инспектора охраняват 2 200 водоема в областта" водещо на страница втора. Това не е ново, подобна е ситуацията от 2 години, но тя явно все още представлява новина. Хасковската ИАРА има 5-ма инспектори на щат, един е в продължителни болнични. Инспекторите трябва да обхождат 2200 язовири, реки и микроязовирчета. Силите им обикновено са съсредоточени около големите водоеми. Новото всъщност е, че ИАРА ще може да ви взима  абсолютно свободно въдиците, дори и при най-малкото прегрешение. Досега се пишеха актове. Сега актове плюс въдици. Актовете са от 2 до 5 пъти по скъпи, но това за въдиците наистина не е измислено, призна шефът на хасковската ИАРА д-р Милчо Милчев. Човека се притесняваше, че трябва да отваря нов склад за съхранение на конфискувани рибарски такъми. Идеята на самата мярка пък е повече от непремерена. Все едно, за каквото и да е нарушение на пътя, да ви взимат книжката.

Това бе по-интересното от днешната преса.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини