От х:

Днес в x:

Саад Таха: Ирак сменя китайските стоки с български

Шефът на ХТПП Янчо Янев получи плакет от Саад Таха за доброто сътрудничество

Стоки произведени в България са на път да изместят китайските артикули от пазара в Ирак. Родното производство е предпочитано заради качеството, което държи, стана ясно на среща днес между представители на бизнеса от иракските градове Ербил, Сюлеймания и Дахок и членове на Хасковската търговско-промишлена палата. Предприемачи от двете държави седнаха на кръгла маса, за да се запознаят с предлагането и търсенето. Срещата е втора поред и е организирана от ХТПП. Като представител на местната община на бизнес форума присъства заместник- кмета Минко Ангелов. След официалното представяне на фирмите -участнички в срещата пристъпиха към разговори на четири очи. Най-голям интерес за чуждите делегати се оказаха родните строители. Това е така, защото следвоенен Ирак има нужда от възстановяване от основи, посочи ръководителят на делегацията от Северен Ирак Саад Таха.

Господин Таха, в кои сфери ще търсите партньори от България?

Ще търсим помощ от страната ви във всички аспекти-от селското стопанство, търгoвията и промишлеността до медицината и строителството.

Кои са по-конкретно нишите в икономиката на Ирак, които могат да бъдат заети от българския бизнес?

В Северен Ирак имаме нужда буквално от всичко. Почти нямаме производство и внасяме от чужбина стоки почти на 100 процента. Произвеждаме в наши заводи и фабрики едва 5 на 100 от това, което консумираме като цяло. Вносът е 90-95% . От тях почти 70 % е делът на китайските стоки. Имамеме малко и от Турция. От април месец на пазара стъпиха и френски фирми, и техните артикули са истински хит.

Може ли да се приеме, че срещата в Хасково е своеобразен оглед на българските продукти за износ в Ирак?

Да, тя е именно такава. В Ирак има малко български стоки в момента. Те обаче са много качествени и затова идваме да ги търсим. Целта е европейските артикули, включително и тези от България, постепенно да изместят от пазарите ни китайските стоки. Интересуват ни българските храни, козметиката ви, търсим продукти за деловодството, за животновъдството, включиително и фуражи. Интерес преставлява и всичко, което е свързано със строителството, защото след войната в Кюрдистан трябва да изградим нови пътища, детски градини, училища, язовири, жилищни сгради. Българските строителни специлисти са поулярни по нашите ширини като много квалифицирани.

По принцип в Ирак имаме природни богатства-нефт, природен газ, фосфор, но нямаме почти никакво селско стопанство. Затова търсим храни и други стоки срещу природните богатства.

Мая Манолова

след официалната част срещите между бизнеса продължиха на четири очи
хасковски фирми представиха продуктите си на иракските предприемачи
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини