От х:

Днес в x:

Армията с 5 бона глоба за стената убиец на ул. „Ком“, съдът я отменя

Ноември 2011-а. Стената убиец на ул. "Ком" ще рухне всеки момент

Районният съд в Хасково отмени глоба от 5000 лева на военните заради опасната ограда на поделението на ул. Ком“. За състоянието на стената Haskovo.net писа неведнъж.

Глобата е наложена на 26 март 2012 година от кмета Георги Иванов. Наказателното постановление е съставено на шефа на „Регионална инфраструктура на отбраната“ Васил Русев, който е бивш заместник кмет на Хасково.

Стената убиец е била инспектирана от комисия от общината през ноември миналата година след публикация в Haskovo.net. Проверяващите установили, че 3-4-метров участък от нея, срещу бензиностанция „Шел“, е особено опасен и може да се стигне до нещастни инциденти. Комисията предписва този участък да бъде разрушен, а останалата час от стената да бъде ремонтирана и заздравена. От общината изпращат писмо до военните, в което се разпорежда това да бъде направено в тридневен срок.

Шефът на „Регионална инфраструктура на отбраната“ Васил Русев обаче иска този срок да бъде удължен, тъй като било необходимо повече време за организиране и възлагане на обществена поръчка. На 21 декември от общината било изпратено второ писмо, с което срокът за ремонта на стената се удължава на един месец.

На 6 февруари 2012 година обаче нова комисия инспектирала опасната ограда и установила, че нищо не е пипнато. Проверката става само ден след като Haskovo.net публикува материал за рухването на стената. За щастие, това е станало около 4.30 часа сутринта, когато по тротоара не е имало хора.

След повторната проверка кметът Георги Иванов подписва наказателно постановление, с което налага максималната предвидена закона санкция от 5000 лева.

Съдът обаче отмени наказателното постановление. Според магистратите хасковското структурно звено на министерството на отбраната не е самостоятелно юридическо лице. Според съда е трябвало да бъде глобен министърът на отбраната, а не шефът на местната структура Васил Русев. Освен това, отбелязват в мотивите си съдиите, глобата не е наложена на физическо лице, а на юридическо - сектор „Регионална инфраструктура на отбраната” – Хасково.

Решението подлежи на обжалване пред административния съд в Хасково в 14-дневен срок.

Тодор Кръшков

Февруари 2012-а. Стената наистина рухна. За щастие, размина се без пострадали
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини