От х:

Днес в x:

ЕК може да наложи глоба от половин милиард евро на Apple

Американската компания Apple може получи глоба от 500 милиона евро от Европейския съюз и забрана за предполагаеми антиконкурентни практики в App Store за музикални поточни услуги, събщи "Файненшъл таймс", позовавайки се на пет различни анонимни източника.

Според публикацията ЕК ще обяви решението си след дълга проверка в началото на следващия месец.

Разследването е в следствие на жалба за антиконкурентни практики, подадена преди 5 години от платформата за стрийминг на музика Spotify. Според Spotify правилата на магазина за приложения App Store пречат на разработчиците на приложения да насочват клиентите към алтернативни абонаменти извън приложението, които могат да бъдат по-евтини - защото не включват огромната такса на Apple върху абонаментите, която е 30%.

По-късно Apple отмени много от тези ограничения, но според "Файненшъл таймс" това няма да спре Еврокомисията да установи "нелоялни търговски условия".

Показателно е обаче, че подобни проверки могат да отнемат до 5 години - и да влязат в сила дълго след като дадена компания е променила практиките си. Според анализатори това започва да създава практика на технологичните компании да променят редовно разнообразни политики, които могат да се определят като антиконкурентни и така да се защитават от възможни дела в бъдеще - като се аргументират, че дадена политика е действала за твърде кратко, че да доведе до сериозни вреди.

Разбира се, 500 млн. евро е солена глоба, но едва ли ще е проблем за Apple - компания, оценена на 2,58 трилиона долара.

Източник: ClubZ.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини