От х:

Днес в x:

В новия закон: 5-класниците да минават с двойка

4-класниците показаха слаби резултати тази година

5 класниците да минават в следващ клас с двойка по един предмет. Условното изкласяване ще е възможно само при условие, че общият им успех от цялата учебна програма е поне 4.00. Това е едно от предложенията в новия закон за училищното образование, който се прие на първо четене в парламента, съобщи началникът на образователния инспекторат Иван Панайотов. Той е част от работната група, която прави новия закон.

Административният финт е измислен за да се подпомогне изключително трудната адаптация на децата при преминаване от 4-ти в 5-ти клас. До тогава децата се обучават от един учител по всички предмети, впоследствие работят с много преподаватели а изискванията към тях се повишават. Като резултат, оценките се влошават драстично. Допускането им в следващ клас с една двойка е една вратичка за учениците, при прехода от начален в прогимназиален етап на образованието. Изискването за поне 4-ка като обща оценка пък трябва да покаже, че двойката е „инцидентна“. Тоест ученикът си учи, но един предмет не му се отдава.

Мярката изглежда още по-наложителна заради слабите резултати които показаха 4-токласниците на тазгодишното външно оценяване. Хасковлийчетата се класираха 3-ти отзад напред.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини