От х:

Днес в x:

Пуши ли се в хасковските паркове? РЗИ: Не знаем!

Пушенето по парковете е приятно, особено с компания

Неяснотите в наредбата за тютюнопушене на обществени места остава много неизяснени неща в тоталната забрана, която влезе в сила от първи юни тази година. Най-заплетено е положението в хасковските паркове. Във всяко от тях има питейни заведения, които по правило боравят най-вече с маси на открито. Според закона, там може да се пуши безпроблемно. Но по договорите за наем сключени с общината, собствениците трябва освен да поддържат зелените площи и да изградят детски площадки-с люлки, пързалки, кътове и прочие. Точно там обаче закона е изричен-на детски и спортни площадки не се пуши.

За удобство, в много паркове масичките на питейните заведения са максимално близко до люлки и пързалки, за да следи отблизо родителят какво прави детето му. В парка до театъра например, между масичките и детският кът има не повече от 3-4 метра. Подобно беше положението в бившия парк „Мерсито“, както и на парка на улица „Добруджа“, до ТМС-то. Всъщност подобно или приблизително е положението във всички паркове, отдадени под наем.

Така че, пуши ли се там или не? В РЗИ не знаят отговора на този въпрос, засега. От една страна собственикът на заведението не нарушава закона-клиентите му са на открито и ако им е кеф, ще пушат. Още повече, че практиката за последната година изрично показа, че заведенията разрешени за пушачи правят много по-добри обороти. Откъде накъде на предприемача ще бъде забранено да печели? От друга страна-там има деца-от бебета и бременни до 10-на годишни. В закона не е посочено отстояние от обектите където е забранено пушенето. Барчето и площадката на практика са един обект и излиза че се пуши в него. Какво ще навредят на децата цигарите запалени на открито не е ясно, както и не е ясно какво ще навреди пушенето на запалянковци по стадионите. Не е ясно, но е забранено.

За да бъде кашата пълна, цели две дирекции в РЗИ следят спазването на забраната. Никотиновата полиция на д-р Иван Александров може и да„прости“ на собственика на барчето пушенето на открито, но по същото време хората на д-р Ели Ташева от „Контрол на нехранителните обекти“, може да го глоби заради пушенето на детските площадки. Дирекцията на Ташева следи и за пушенето край училища, градини и прилежащите им територии.

По един много специфичен начин, батакът засяга и много хранителни магазини. В кварталните маркети е честа практика да се правят навеси пред магазина и да се вадят масички. На магазинни цени се продават мезета и питиета, и за всички е изгодно. Магазините привличат клиенти от конкуренцията, а изтормозения от скъпотия хасковски потребител си пие и замезва на тънки цени. Само че, пуснатите срещу дъжда найлони отстрани, превръщат това място в заведение, според инструкциите на ХЕИ. Няма значение от какво са стените-стъкло, найлон или зид-помещението става затворено.

В по-широка интерпретация, всяко заведение с покрив би следвало да е забранено за пушене, защото според закона се пуши САМО на открито. Така една беседка може да стане „заведение“ стига на нея да се сервира. Звучи абсурдно, но пък много хасковски кафенета, включително и по центъра, през лятото махат стъклените си стени и на практика се превръщат в открити. Разликата е много малка с премахването на стъклени витрини и отварянето на огромни прозорци, което също успешно вентилира заведението.

Засега от РЗИ не бързат да глобяват. Но показват че ще бъдат хардлайнери при тълкуването на буквата на закона. От 100 проверени обекта за 5 работни дни, са издадени 61 предписания. Най-вече за премахване на табели разрешаващи пушенето, които заведенията до 50 квадрата щедро бяха накачили, заради разрешителния за тях режим на предишната забрана.

За двусмислените ситуации ще се пита началството в София, ако трябва-проблем по проблем. Тенденцията обаче е за глоби. Какъвто е резултата от повечето забрани напоследък.

Г.Христов

Но може да се окаже забранено защото е до детска площадка
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини