От х:

Днес в x:

Вълчи капани дебнат по пътя за Книжовник

Взимането на завоя по главната улица на Книжовник става в пълен разрез със Закона за движение по пътищата

Пътя за хасковското село Книжовник е готова сцена на катастрофи. В това са убедени местни жители и гости, пътуващи ежедневно от и за селото. Книжовник е обсаден от дупки с различна широчина и дълбочина. Капаните ви посрещат независимо дали идвате от Стамболово или от Хасково. Най-ужасяващо е в самото село. Дни след големите дъждове няма останала читава улица. Асфалтът е изронен, основата „измита“. Точно на завоя до „Златната обувка“ на местната легенда Петър Жеков, има няколко кратера плюс солидно хлътване на пътя. Коварното е че те се намират в дясната лента, по посока Хасково. Така, за да пощади колата си, водачът трябва да навлезе в лентата за насрещно движение. Завоят обаче успешно ограничава видимостта и засилен джигит от обратната посока излиза точно срещу маневриращата кола. Челен удар в такава ситуация е неизбежен. 

Куриозното е, че този сценарий досега се разминава именно заради дупките. Само шофьор на крадена / или служебна/ кола може да си позволи да вдигне над 30 км/ в час, понеже отива директно в сервиза. 

Но това по никакъв начин не притесни един от Симеоновград, който на миналия Великден, на подобен, че и по-лош път, разви 130 км/час. И уби 6 деца. В Книжовник също има деца. 

И това най-добре знае кметицата Зорка Даскалова. Тя организирала подписка сред жители и пребиваващи в Книжовник, пътят да бъде спешно отремонтиран. Събраните над 1000 подписа вчера са били входирани в деловодството на областна администрация, с копие до началникът на областното пътно инж. Живко Боговски. Презумпцията е, че рехабилитацията на пътя е държавна работа. „ Знаем, че трябва да се асфалтира. С официално писмо обаче, кметът на общината Георги Иванов ни уведомява, че асфалтиране няма да се прави, понеже канализацията на селото не била завършена“ коментира областната Ирена Узунова. „Да не ни пращат подписки и прехвърлят проблема от болната на здравата глава. Общината да си свърши работата за да може държавата да си влезе във функциите и оправи пътя“ завърши ядосано Узунова. 

Пътят е разкопан от 2008-ма година когато стартира проект за канализация на Книжовник. В началото всичко вървяло добре, но година по-късно парите свършили и всичко било стопирано. 

Не и вълчите капани по улиците. На всеки дъжд те се увеличават и разширяват и бавно, но сигурно пишат хрониката на една предизвестена катастрофа.

Г.Христов

Наглед малките дупки са дълбоки поне по педя. И това е по-добрата част от пътя
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини