От х:

Днес в x:

Хасковските земеделци пият студена вода в очакване на обезщетения

Кирил Киронов се държи за главата докато гледа какво е останало от зелето му

Хасковските земеделци, които са пострадали от проливните дъждове, няма да получат обезщетение за унищожената си реколта. Според земеделският министър Мирослав Найденов, обезщетение за незастраховани ниви се изплащат на 50 % само и единствено ако реколтата е унищожена на 100 %. 

„Само градушката може да унищожи на 100% една реколта. Държавата стана като застрахователите-ако набереш нещо и те не ти признават щетата, дори и да си застрахован“ коментираха вбесени производители от Книжовник, които бяха едни от най-тежко ударени от пороите. Няма земеделец в Книжовник, който да не е претърпял загуби-или заради изгнили зеленчуци или заради безкрайно закъснение по полагането на разсада. Някои вече са фалирали. 

Пенсионерът Кирил Киронов не го заплашва фалит, от 10-те си декара вади някой лев допълнително към пенсията си. През тази година обаче няма да извади нищо. Половината от зелето и чушките и всички домати, са изгнили. Други зеленчуци просто не са посадени, в блатото което е нивата от две седмици. Малкото което остава иска кански усилия за да даде урожай. Обаче това е достатъчно за да му откажат обезщетение. Водата унищожава там откъдето минава. Все остава нещо, коментира Киро, който най-вече съжалява за едрите арендатори към книжовник. 3-ма души обработват над 900 декара и там загубите са невъобразими. 

По предварителна информация от областната земеделска служба обаче, няма да има земеделец в хасковско, който да получи обезщетения за унищожената от дъждовете реколта. Почти никой от малките и средни производители пък не е застрахован.

Повече за напразните надежди, вижте в нашия видеорепортаж.

Г.Христов

Останалото зеле изглежда добро, само дето е празно
По-голямата част от нивата изглежда така
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини