От х:

Днес в x:

Проверяват хидротехнически съоръжения и екологично състояние на река Марица

От 1 до 6 юни 2012 г. ще бъде извършено експедиционно обследване с лодки на река Марица от Пловдив до Свиленград - до държавната граница с Гърция и Турция.

Около 200 км речен участък ще обхване обследването, което се извъшва от Басейнова дирекция. Ще бъде събрана информация за състоянието на хидротехнически съоръжения, напречни бариери (баражи, бентове, прагове), зони за ерозия и акумулация на седименти, състояние на крайречните хабитати и други хидроморфологични характеристики на реката, имащи отношение към екологичното й състояние.

В обследването освен експерти от Басейнова дирекция ще участват и експерти от “Си Екоконсулт” ООД  София. Събраната информация по време на експедицията ще бъде взета в предвид при актуализацията на Плана за управление на речните басейни и разработването на плана за управление на риска от наводнение.

Обследването е част от проект на Изпълнителна агенция “Околна среда” на тема: "Изпълнение на програмата за хидроморфологичен мониторинг на повърхностни води за 2011г. във връзка с оценка на хидроморфологичното състояние на повърхностните водни тела".

В защитените зони от “Натура 2000” („Река Марица”, „Марица-Първомай”, „Злато поле”, „Сакар”, „Радинчево”) са въведени забрани и ограничения за дейности, които могат да повлияят и увредят състоянието на природните местообитания и местообитанията на видовете, като изграждане на малки водноелектрически централи, изземване на инертни материали, изправяне на речните корита, изсичане на естествената крайречна растителност и др., съобразени с изискванията на конкретните зони и видове в тях. Забраните се отнасят за р. Марица, включваща и участъка от гр.Пловдив до вливането на р. Сазлийка при гр. Симеоновград като част от тях се отнасят за нови инвестиционни намерения, а други – и за заварени положения.

Въведена е и забрана за изграждане на МВЕЦ за части от определени водни тела, които попадат в защитена зона “Река Марица”, в случаите, когато инвестиционните проекти не са в напреднал стадий на реализация.

С оглед превенция от наводнения е допустимо изземването на инертни материали за поддръжка на коригирани участъци, сечта на естествената крайречна растителност в населените места и сервитутите на линейната, транспортната и енергийна инфраструктура.

Нови корекции на реки са допустими в населени места и такива насочени към възстановяване на естествени местообитания и меандрирания на реката, както и дънни и хидравлични прагове, необходими за възстановяване на речното ниво в коригирани участъци.

В съответствие с възприетия европейски подход за интегрирано управление на водите и свързаните с тях екосистеми и с оглед изискванията на Рамковата директива за водите (2000/60/ЕС), Директивата за хабитатите (92/43/ЕЕС) и Директивата за дивите птици (79/409/ЕИО в Плана за управление на речните басейни на Източнобеломорски район са въведени определени забрани и ограничения, като резултат от извършената екологична оценка и оценка на съответствие на плана със защитените зони по Натура 2000. Те са наложени поради негативния кумулативен ефект върху биоразнообразието, който ще последва при извършване на всички предвидени дейности по реките, разрешени от получени преди влизане на сила в плана на разрешителни по Закона за водите, както и от огромния инвестиционен интерес към такъв род проекти. Подобни ограничения са въведени и в Закона за водите с цел опазване на защитените зони от екологичната мрежа “Натура 2000” и биоразнообразието.

Haskovo.NET

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини