От х:

Днес в x:

Проверяват хидротехнически съоръжения и екологично състояние на река Марица

От 1 до 6 юни 2012 г. ще бъде извършено експедиционно обследване с лодки на река Марица от Пловдив до Свиленград - до държавната граница с Гърция и Турция.

Около 200 км речен участък ще обхване обследването, което се извъшва от Басейнова дирекция. Ще бъде събрана информация за състоянието на хидротехнически съоръжения, напречни бариери (баражи, бентове, прагове), зони за ерозия и акумулация на седименти, състояние на крайречните хабитати и други хидроморфологични характеристики на реката, имащи отношение към екологичното й състояние.

В обследването освен експерти от Басейнова дирекция ще участват и експерти от “Си Екоконсулт” ООД  София. Събраната информация по време на експедицията ще бъде взета в предвид при актуализацията на Плана за управление на речните басейни и разработването на плана за управление на риска от наводнение.

Обследването е част от проект на Изпълнителна агенция “Околна среда” на тема: "Изпълнение на програмата за хидроморфологичен мониторинг на повърхностни води за 2011г. във връзка с оценка на хидроморфологичното състояние на повърхностните водни тела".

В защитените зони от “Натура 2000” („Река Марица”, „Марица-Първомай”, „Злато поле”, „Сакар”, „Радинчево”) са въведени забрани и ограничения за дейности, които могат да повлияят и увредят състоянието на природните местообитания и местообитанията на видовете, като изграждане на малки водноелектрически централи, изземване на инертни материали, изправяне на речните корита, изсичане на естествената крайречна растителност и др., съобразени с изискванията на конкретните зони и видове в тях. Забраните се отнасят за р. Марица, включваща и участъка от гр.Пловдив до вливането на р. Сазлийка при гр. Симеоновград като част от тях се отнасят за нови инвестиционни намерения, а други – и за заварени положения.

Въведена е и забрана за изграждане на МВЕЦ за части от определени водни тела, които попадат в защитена зона “Река Марица”, в случаите, когато инвестиционните проекти не са в напреднал стадий на реализация.

С оглед превенция от наводнения е допустимо изземването на инертни материали за поддръжка на коригирани участъци, сечта на естествената крайречна растителност в населените места и сервитутите на линейната, транспортната и енергийна инфраструктура.

Нови корекции на реки са допустими в населени места и такива насочени към възстановяване на естествени местообитания и меандрирания на реката, както и дънни и хидравлични прагове, необходими за възстановяване на речното ниво в коригирани участъци.

В съответствие с възприетия европейски подход за интегрирано управление на водите и свързаните с тях екосистеми и с оглед изискванията на Рамковата директива за водите (2000/60/ЕС), Директивата за хабитатите (92/43/ЕЕС) и Директивата за дивите птици (79/409/ЕИО в Плана за управление на речните басейни на Източнобеломорски район са въведени определени забрани и ограничения, като резултат от извършената екологична оценка и оценка на съответствие на плана със защитените зони по Натура 2000. Те са наложени поради негативния кумулативен ефект върху биоразнообразието, който ще последва при извършване на всички предвидени дейности по реките, разрешени от получени преди влизане на сила в плана на разрешителни по Закона за водите, както и от огромния инвестиционен интерес към такъв род проекти. Подобни ограничения са въведени и в Закона за водите с цел опазване на защитените зони от екологичната мрежа “Натура 2000” и биоразнообразието.

Haskovo.NET

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 02.06.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Натовареността ви е очевидна, но не е причина да сте недружелюбни с околните. Търсете подкрепата им, за да се справите с всичко, което имате, като програма и ще подобрите атмосферата в дома и на работното място. Приятелите ще ви бъдат емоционална опора и това ще стопли душата ви.
02 юни 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Приятен ден за много от вас. Интересни срещи и договорености за бъдещи занимания. Ще срещнете подкрепа, с която ще се даде ход на бъдещ проект. Наистина ще има известен риск, но за това пък резултата е обещаващ. Доброто ви настроение ще радва другите и ще създава добра атмосфера. Вълнуващи любовни мигове.
02 юни 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще отделите повече време за себе си и по-малко на другите. И това ще ви спаси от конфликти и излишен разход на енергия. Въздържанието от самоинициативи, храна и изкушения ще ви помогне да изчистите мислите и тялото си от излишния товар. В семейството ще обсъждате предстоящи задачи.
02 юни 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Възможно е да ви се наложи да се занимавате с нетрадиционни за вас дейности, но това едва ли ще ви притесни. Вие сте от хората, на които околните разчитат по важни въпроси, и няма да ги разочаровате. Намирате изход от заплетена ситуация. Не се заемайте с твърде много дейности едновременно.
02 юни 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Със самочувствието си на успели хора ще въздействате позитивно на околните, насърчавайки ги към развитие. Вие на свой ред ще повишите темпото, за да свършите повече задачи днес. С добра енергията и настроение ще привличате мислещите и можещите около себе си. Обединените ви усилия ще помогнат на много хора да подобрят живота си.
02 юни 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Многото ви ангажименти днес няма да пречат на дружелюбното ви отношение към всички, с които животът ви среща. Добре свършената ви работа или някой, когото обичате ви зареждат с енергия и добри очаквания. Очертаващо се повишение в службата или смяна на работното място повишават вълненията, но вие сте свикнали.
02 юни 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Говорете за всичко, което мислите и ви смущава, това е начина за бъдете разбрани и да живеете в мир със себе си. Ще изясните позициите си и синхронизирате действията си с околните, избягвайки недоразумения и грешки. Не спирайте да искате и да търсите най-доброто за себе си.
02 юни 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Денят е приятен и днес работата няма да ви се струва тежка. Предстоят ви срещи с хора, които са наясно с проектите ви и чиято компания едва ли ще бъде натоварваща. Доброто разбирателство ще се окаже много необходимо за в бъдеще и от тази гледна точка днешният ден е наистина ползотворен. Не пренебрегвайте семейството си.
02 юни 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
С добри намерения сте днес, да приключите делова задача или да придвижите друга напред. Няма да ви липсват финанси, за да организирате почивката си. Харесвани неща ще станат ваши и ще повишат настроението ви, давайки простор и на щедростта ви към други хора. Радостна вест.
02 юни 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Отдадени на работа често пропускате общуването с децата и близките ви хора. От времето с тях получавате всичко онова, което не може да се купи с пари. Не пренебрегвайте и личните си нужди, погрижете се за себе си. Слушането на тиха, приятна музика ще ви зареди с енергията и ще повиши вибрациите ви, извеждайки ви на по-високо духовно ниво.
02 юни 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Повишените ви разходи от последните дни ще изострят сетивата ви и ще ви подтикнат да търсите допълнителни начини за подпомагане на бюджета. Ако имате свой бизнес не прехвърляйте от собствените си отговорности върху подчинените си, за да сте спокойни за изпълнението на задачите.
02 юни 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Без да жалите себе си с готовност ще се включите в подготовката на мероприятие от по-голям мащаб. Откритостта ви ще ви донесе предимство и ще получите изгодно предложение. Отнасяйки се с доверие към другите, ще се радвате на внимание и повече споделени мигове. На хоризонта се появява нов човек за вас, връзката ви с когото предстои.
02 юни 2020
Последни новини