От х:

Днес в x:

Край на заточението вкъщи - разрешиха риболова

Кеф : разрешиха риболова

Падането на риболовната забрана от тази събота ще избави заклетите рибари от заточението вкъщи. Това споделиха десетки въдичари които от днес приготвяха такъмите и лодките за очакваното от 40 дни удоволствие. Предполагаемото удължаване на забраната заради студеното време, не се състоя. Така, напълно легално, от 2-ри юни събота, може да замятаме въдиците. 

Забраната бе въведена на 17-ти април. Целта бе да се позволи на рибата да хвърли на спокойствие хайвера си. Докато тече този процес, рибата става ленива и се приближава до плитчините. Което я прави лесна за улов. По време на забраната в хасковско бяха разрешени за риболов 6 водоема. Те обаче имаха репутацията на обезрибени, затова въдичарите ходеха на арендаторските язовири. Там се ловеше въпреки ограниченията. Рибарите по реката обаче бяха на сухо повече от месец. 

Според специалисти, адекватната реакция на министерството на земеделието и храните е да удължи поне още с две седмици риболовната забрана, защото хвърлянето на хайвера далеч не е завършил процес. Причина за това е студеното и валежно време. От София обаче смятат, че всичко с рибата е наред. 

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини