От х:

Днес в x:

Здравният министър идва да се похвали с чужда пита

Министър Атанасова, когато откриваше отделение в Хасково

Здравният министър Десислава Атанасова идва утре в Свиленград, за да открие реновираното и обновено отделение по анестезия и интензивно лечение /ОАИЛ/. За модернизирането и обновяването му, Свиленградската общинска болница похарчи общо към 150 хиляди лева, половината от които за закупуване на нови монитори и респиратори. Свиленградския ОАИЛ е от второ ниво на компетентност, разполага с 5-ма квалифицирани анестезиолози. 

Похарчените за ремонта пари, са собствени приходи на болницата. На този фон е повече от учудваща визитата на Здравен №1, при условие че от 2 години, министерството не е дало и 1 лев субсидия за лечебните заведения в региона. 

След публикуването на статията, в реакцията се получи възражение от депутатите на ГЕРБ в региона.

В него се възразява, на твърдението, че държавата не е отпускала пари за лечебните заведения в региона. И се посочва, че специално за болницата в Свиленград, през миналата година са отпуснати  4 159 000/четири милиона и 159 хиляди лева/ по проект.

Министър Десислава Атанасова идва по покана на директора на болницата д-р Ермов и депутатите от ПП ГЕРБ от региона . Посещението в почивен ден /второто за месец в региона/ е знак на уважение и желание да се запознае с проблемите в здравеопазването в областта и да помогне за решаването им а не да си прави пиар, както внушава вашата статия, се казва още в писмото на ГЕРБ.

Б.Ред. В текста ясно е посочено, че става дума не за пари по проекти, а за отпускане на субсидията от здравното министерство към определени лечебни заведения. Това се явява вторият начин за финансиране на една болница заедно с приходите от клинични пътеки. От две години, по справка със здравните заведения плюс областната МБАЛ, такава субсидия не се изплаща. За тази година от МБАЛ Хасково бе поискано 3 млн лева за капиталови разходи и апаратура, но те така и не бяха отпуснати. На визитата си в Хасково при откриването на отделението по Физиотерапия, министър Атанасова съобщи, че тези пари са заделени, но щели да бъдат похарчени за повишаване на заплатите на ЦСМП/център за спешна медицинска помощ/.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини