От х:

Днес в x:

Порой и затлачени шахти съсипаха бизнеса на хасковлия

Магазинът в ТК "21 век" продължаваше да плува във вода

Излелият се снощи порой над Хасково съсипа бизнеса на хасковлията Продан Проданов, чийто магазин „Проарон“ в приземния етаж на ТК „21-ви век“ е тотално наводнен. В ранните часове днес, от канализационна шахта в помещението бликнал гейзер от мръсна вода. За късо време водата заляза помещението и вдигнала нивото си поне две педи. Това било достатъчно да съсипе изцяло меката мебел изложена в магазина. Дивани за повече от хиляда лева бяха сплъстени от поетата вода, дървени столове са с олющен лак, Плоскостите на секциите вече са надути, а вратичките изметнати.

Преките щети са за поне 100 хиляди лева, сподели съпругата на Продан Проданов. Мъжът от сутринта пускал молби ту до ВиК ту до общината, да му се помогне. В началото на деня дошла гражданска защита и започнала да изпомпва вода. Обаче шахтата в който я изпомпвали била затлачена и водата се връщала обратно в магазина през познатия отходен канал. „Не знаеш да плачиш или да се смееш“ с някакво примирение заключи жената докато шляпаше в локвите.

78.4 литра на квадратен метър се изсипа в Хасково само за няколко часа снощи. Количеството бе далеч от 114-те литра на квадрат които паднаха на 5-6-ти февруари в хасковско и допринесоха съществено за наводненията в региона.

Настоящото количество дъжд щеше да се размине без последствия, но за нещастие повечето от хасковските отводнителни шахти, особено в центъра, са запушени или асфалтирани. За канализационните шахти отговаря ВиК, за така наречените решетъчни шахти, чиято задача е само да събират дъждовната вода, отговаря община Хасково. В конкретната ситуация е имало проблем и в двата вида.

Г.Христов

Съпругата на собственика подсушаваше вече 5-ти час
Дамата показваше до къде стигала водата, когато тя дошла в магазина
Шахтата откъдето почнало да блика
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини