От х:

Днес в x:

Стълпотворение и нерви заради 500 лв глоба

Колкото и да се чакаше, никой не напускаше опашката

Невиждано стълпотворение гарнирано с обилна доза нерви съпътстваше последния ден от подаването на годишните данъчни декларации.

Днес изтича последният срок за подаване на декларациите за доходите, получени през 2011 година. Пред офиса на НАП в Хасково се беше събрала тълпа закъснели данъкоплатци, които бързаха да се декларират за да избегнат глобата на данъчните. При закъснение в подаването на данъчната декларация, глобата която приходната агенция налага е до 500 лв. При подаване на неверни данни-глоба до 1000 лв.

За да се избегнат тези мрачни перспективи, от НАП Хасково напомнят, че вариантите са декларациите да бъдат подадени по интернет, подписани с електронен подпис, по пощата в добре опликовани като писма с обратна разписка или на гише срещу входящ номер в 19 пощенски станции в областта.

Мнозинството граждани обаче избираха да посетят салона за обслужване на клиенти в данъчната администрация. Поне стотина души нервно чакаха да им излезе номера за обслужване в съответното гише. Чакаше се от 20 до 40 минути, споделиха изнервените хора. По думите им, не са дошли по-рано защото пак е имало опашки.

Неочаквано се оказа, че голям брой лица са силно притеснени от възможността да бъдат снимани, защото щели да се „изложат“. Явно да си съвестен данъкоплатец е излагация.

Днес е и крайния срок за плащане на данъка. От тази година плащането на данъка за довнасяне, посочен в декларациите за облагане на доходите, може да стане и в последния ден. Условието е сумата да постъпи по сметката на НАП до края на следващия работен ден. През миналите години се следеше дали декларираният данък е постъпил по сметките на НАП до края на деня, в който изтича срокът, което на практика означаваше, че сумите към бюджета в повечето случаи трябваше да са преведени предишния ден.

За улеснение на клиентите на НАП в повечето офиси на агенцията, включително в Хасково, са разкрити банкови гишета, които обслужват гражданите и фирмите. За плащане на данък върху доходите от физическо лице при превод от такова банково гише в офис на НАП не се събират такси. Плащането на данъчните вноски може да стане и по пощата с пощенски запис за плащане към бюджета.

Г.Христов

Хората гледат с надежда по-бързо да им излезе номерчето на електронната система за управление на опашките
Чакащите бяха нервни и загрижени
Усмивката се връщаше чак при успешна обработка
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини