От х:

Днес в x:

Иван Добчев: Харманли е моята Итака

Със стих от Кавафис благодари на Харманли режисьорът проф. Иван Добчев за удостояването му със званието „почетен гражданин“ днес.

„Когато тръгнеш за Итака моли се пътят ти да бъде дълъг“, цитира той и добави, че обича да се връща в своята Итака – Харманли.

Днес се проведе тържествено заседание на общинския съвет, който гласува признанието на родния град за театралния режисьор, получил всички национални и много международни награди за постановките си.

„Повече от 150 са спектаклите на Иван Добчев, поставяни на национални и международни сцени. Той е най-титулованият режисьор в България. Чел е своите лекции по театрално изкуство не само в НАТФИЗ, но и в Сорбоната, както и в повечето европейски столици“, обяви мотивите за удостояването на режисьора със званието „почетен гражданин“ пиарът на общината Георги Николов.

„Почитателите на театралното изкуство си спомнят и хасковския период на Иван Добчев, когато всяко негово представление се превръщаше в събитие“, добави Николов.

Днешната тържествена сесия на общинския съвет в Харманли бе посветена на празника на града 2 май. Своите приветствия поднесоха кметът Михаил Лисков, представители на сесийните групи, на клуб „Възраждане“ д-р Володя Христов.

Поздравителни адреси за празника на Харманли са били изпратени от кметовете на Димитровград и Симеоновград, от общинския съвет в Разлог, от Съюза на българските учители.

„Особено се радвам, че в Харманли се обръща внимание на културата, на духа, което е гаранция за оцеляването на ценностите“, каза още Иван Добчев при връчването на почетния знак.

Тържествата за празника на града, продължили цяла седмица, приключват довечера с концерт от колективи на читалищата “Дружба” и “Харманли” на площад “Възраждане”.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини