От х:

Днес в x:

Училищата скатават половината избягали от час

Кръшкачите да бъдат връщани в клас през уикенда

Близо двойно повече са редовно бягащите от час ученици в сравнение с обичайно декларираните от училищата. Досега школата отчитаха само на регионалния образователен инспекторат броят на отсъстващите. От декември миналата година обаче, към проверяващите комисии на РИО се добавиха и експерти на социалните и областна администрация. Както е известно, при повече от 5 неизвинени отсъствия се спират детските.

Оказало се че за март тази година са санкционирани 206 семейства с 226 деца. За същия период на миналата година, когато проверките бяха само на РИО, се отчитат 135 редовно бягащи ученици.

Най-големите хаймани са в Димитровград, които за трети пореден месец държат палмата на първенството-65 ученици с 5 и повече неизвинени. Хасково е с 57. Любопитното е, че единственото училище в Любимец отчита 45 трайно забягващи. На глава от населението, община Любимец е №1 по бегълци.

Актуалната идея на за справяне с кръшкащите ученици, е те да бъдат накарат да ходят на училище през уикенда. Идеята на образователното министерство обаче е това да не бъде вид санкция, а да върне интереса на децата към учебния процес и намали престоя им в интернет и социалните мрежи.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини