От х:

Днес в x:

Частна сметка прибира данъците на хасковлии

Николай Атанасов се натъкнал на проблема при опит да се издължи към местната хазна

Сгрешено подадена банкова сметка насочвала парите от местни данъци на хасковлии в сметка на физическо лице или иначе казано, частна сметка. Човекът който „прибирал“ хасковските данъци остава неизвестен, но те със сигурност не са постъпвали по сметка на общината.

За неуредицата сигнализира нашият читател Николай Атанасов. Човекът получил известие от хасковското данъчно, че дължи на налози от миналата година. Николай бързо разпоредил на счетоводството си да се издължи, ведно с дължимия тазгодишен данък. Понеже ставало дума за фирмени задължения, решил да направи превода по банков път, улеснен от факта че една от посочените от общината банкови сметки е в ОББ, където се намирала и сметката на самия данъкоплатец. Вместо да се теглят пари, трябвало само да се направи транзакция от една сметка към друга. Неочаквано, самата банка отказали да му приеме парите. Защото посочената сметка, се оказала не бюджетна, а на физическо лице.

„Банката не може да приеме бюджетно плащане към физическо лице. Самите документи са различни“ каза счетоводителката на Николай Гергана Димова. От приложените формуляри се вижда, че бюджетното платежно/за плащания към бюджета/ е със специален параграф указващ вида плащане. В преводното нареждане към сметка на физическо лице няма такъв параграф. Станало ясно също така, че това не е първия случай на превод на данъци към сгрешената сметка.

Проблемът бе признат от хасковската дирекция местни данъци и такси. „Всички пари са върнати към наредителите. В сбърканата сметка в момента няма нищо“ заяви шефът Димо Маринов.“Не знам как е станало“ честно си призна той. Общината получила сигнал за проблема преди седмица и веднага изпратила съобщение до банката да спре приемането на парите. С обратно писмо, няколко дни по-късно, от ОББ съобщават, че са върнали на клиентите си преведените суми и отказват да приемат данъци по тая сметка.

„Вероятно става дума за техническа грешка. Просто искам да предупредя съгражданите да не изпаднат в ситуацията, уж да са платили на хазната, а накрая да се окаже че пак дължат данъци“ обясни сигнала си Николай Атанасов.

От посочените банкови сметки валидна е само тази към Райфайзен банк, уточни Димо Маринов. По неясни причини, не е за предпочитане използването и на третата посочена от общината сметка-в МКБ Юнион Банк.

Г.Христов

За задълженията бил уведомен официално от общината
Официално били посочени три сметки за банкови разплащания/подчертаната е към ОББ/
Бюджетното платежно има специален параграф, който липсва при превод към частна сметка
Именно по тази разлика в банката се усъмнили за проблем
Проблемът е отстранен, увери шефът на хасковското данъчно Димо Маринов
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини